2023-03-23
約咗朋友敘舊,揀咗依間住於登龍街樓上的燒肉店。最重要想坐得舒服又傾到計。😊裝修好日式,唔會太花巧,抽風系統做得足,店員態度親切殷勤。🌸椰菜絲沙律&圍爐蔬菜諗緊點嘢食嘅時候,店員好細心幫我們準備圍爐蔬菜、同椰菜沙律,蔬菜新鮮爽口。🌸嘢飲叫左桃味梳打同玄米茶。🌸鱈魚干作前菜,鱈魚乾呈薄片燒得好香脆,好似食薯片但多左魚香和鮮味。🌸柚子雞腿肉份量足,柚子醃製減去了肥膩感多咗份柚子香,而且雞肉肉質嫩滑。🌸燒肉酒埸豚肉大盛有豚肉肉眼、伊比利亞梅頭、西京豬頭肉、韓式豚肉片、香蔥豚脂肉、鹽烧豚肉片。十分豐富,雖然都係豚肉,用多國形式及醬汁出現,做出唔同味道,配搭可見心思。🌸和牛盛盒背蜂、三角、肉眼、牛肩肉,四款也是精選牛肉,肉質新鮮,入口即溶。🌸海之幸盛合帆立貝、墨魚仔、蟹棒和虎蝦,虎蝦雖然得一隻,但係好大隻,爽口彈牙。估唔到燒蟹棒都係第一次,原來都可以做到外脆內軟,值得推介。🌸鯛魚燒以此甜品作結,揀咗綠茶味,店員介紹可以放在爐上燒10至15秒就啱啱好,果然外脆內軟,意外地發現綠茶雪糕外仲有紅豆餡料,雪糕少少溶,但仍然凝固少少凍,外面暖暖的皮依然香脆,值得-讚。
作前菜,鱈魚乾呈薄片燒得好香脆,好似食薯片但多左魚香和鮮味。 🌸柚子雞腿肉