2012-09-21
是晚同一行11位食友組成了一圍人去兜記食乳豬,我地所預訂既位置正正處於一角,可放聲聊天呢!當晚可能係因為平日的關係,場地看上去不會感覺不會人很多,地方亦頗為舒適店員服務亦頗為殷勤滷水豬腳仔:這應該是前菜之一,相信沒有用於烤乳豬腳既腳正正拎左去做呢一道滷水菜式吧!個人上很欣賞呢一道菜式;豬腳仔賣相看似皮光肉滑的,表面亦帶有亮麗的光澤。吃下去豬腳仔炆得非常入味,滷水汁已充分滲入。膠質亦佔很大既部分,帶一點點既嫩肉,好吃兜記即燒乳豬:因為係即燒既關係,店員會先確認可以上菜既時間,確保燒出黎既乳豬夠新鮮,夠脆皮。果然,乳逐全體賣相很吸引,廚師有用心的一塊一塊係切後砌回原有的形狀,燒得剛剛好,上菜既時候不禁令大家嘩然,爭相拍照。乳豬皮脆肉嫩,脆皮比一般既薄身,肉既分量亦幾夠多,不見油膩感,唯一比較奇怪的係肉跟皮既部分係完全分離既,不是一般酒家的做法。配搭乳豬吃既係綠茶味既花形麵餅,好似食片皮鴨會食哥種,饅頭既質感,雖然呈綠色,但完全無綠茶味的,但連埋乳豬食會有脆同軟兩種口感,夠傳統。後黎豬頭既部分有再斬件後上,肉的確非常不多,但肉是嫩的。焗鵝腸:焗魚腸呢個菜式常會聽到,但吃倒是第一次,覺得味道較
店員服務亦頗為殷勤
焗鵝腸:焗魚腸呢個菜式常會聽到,但吃倒是第一次,覺得味道較一般,小試一口便夠了,吃起來味道沒有很香(後來吃到名門的焗魚腸,有比這裏的較出色,詳細可見名門食評)
Other Info. :
地點離地鐵站不太近,要走約15分鐘