2021-05-19 935 views
最緊迷上吃omakase,以前一直飛到日本當地吃,現在香港日本料理店水準提高了,所以近期吃過的水準也非常好,所以容許自己每個月放肆一兩次,滿足自己肚皮。前菜季節當造螢光魷魚,魷魚入口即有爆膏感覺,甘香鮮甜,木魚竹筍爽口新鮮,味道清新,龍珠果入口酸酸甜甜,令人胃口大開。刺身-左口魚薄切左口魚+炙燒左口魚裙邊,薄切口感爽彈,魚味比較淡,沾少少酸汁可以提升魚肉鮮味,裙邊反而炙燒過,燒出豐盛魚油,魚肉香味更見突出,加一點點wasabi 可以減去油膩感。日本土佐凍蕃茄師傅用咗土佐醋製成的啫喱做調味,蕃茄新新充滿果香,拌上啫喱同吃,酸咪咪的味道可以清清口腔,再繼續為下一道刺身作準備。梭子魚季節限定魚類,師傅輕輕炙燒過表面,令魚油滲出,食落魚肉鮮甜,味道特別香濃。沙甸魚另一季節限定魚款,魚肉爽甜,油香滿溢,但食落又不覺得油膩,配上薑蔥豉油,更加滋味。燒鰤魚魚鮫魚鮫魚油香氣四溢,灑上檸檬汁可以增加鮮味,魚肉鮮嫩多汁,口感軟滑。赤鯥魚屬於深海魚,炙燒過後可以帶出油份,魚肉好滑身,鮮甜可口。針魚季節限定,針魚肉質細緻,結實而彈牙,帶有獨特魚味,味道鮮甜突出。深海池魚師傅加了少許柚子皮調味,食落魚肉鮮甜,柚

前菜

刺身-左口魚

日本土佐凍蕃茄

梭子魚

沙甸魚

燒鰤魚魚鮫

赤鯥魚
屬於深海魚,炙燒過後可以帶出油份,魚肉好滑身,鮮甜可口。

針魚

深海池魚
師傅加了少許柚子皮調味,食落魚肉鮮甜,柚子清香,肉質爽口彈牙,非常新鮮。

野生銀鱈魚
師傅話原來刺身會用上細條一點的銀鱈魚,因為魚味會比較突出,估唔到食落非常軟綿嫩滑,有入口即溶感覺,魚味鮮甜美味。

海膽
一次過用2款不同海膽,入口可以有不一様感覺,有北海道馬糞海膽+白海膽,差唔多初夏,又係白海膽盛產季節,師傅灑上岩鹽作調味,突出海膽本來的貝殼鮮味,馬糞海膽味道甘香鮮甜,白海膽creamy 香甜,一齊入口感覺真的好幸福,滿滿的鮮味停留在口腔久久不散,超大滿足。

抹茶奶凍
抹茶甘甜,奶凍奶香滑溜,配上北海道紅豆,味道非常之夾。

Type of Meal
Dinner