2023-02-03
終於開工大吉🍊一早約好友放工後去食開年飯,搭程西鐵去土瓜灣聚聚☺️聚聚比人感覺好似返左屋企一樣,侍應哥哥帶我地到卡位,座位寬敞又坐得舒服,食物質素又不錯👍🏻同好友望完餐牌,我地都比二人套餐吸引😍所以唔諗就點左呢個套餐😋真係飽到欖住個肚走人😝套餐未到,我地先點隻👉🏻脆皮乳鴨,皮脆肉嫩,又juicy😋前菜有👉🏻荔枝蕃茄🍅伴拉絲水牛芝士條,侍應姐姐提議我地先食左芝士條,首先好吸晴,而芝士好濃郁及充滿拉絲效果,再食埋去左皮既蕃茄仔,帶有荔枝味,酸酸甜甜非常開胃🤤🤤椰皇燉珍寶花膠🤤呢個真係不得了,椰皇燉湯已好鮮甜,配料又唔馬虎,仲有條肥美厚身花膠,唔係淋身,而係好爽口,滿滿骨膠原😝香草金稻帆立貝😋大大隻帆立貝煎香左,再加埋草菇、同埋將米粒炸香,口感非常之有咬感, 大大隻帆立貝味道鮮甜👍🏻 嚐聚酸菜魚☺️份量啱啱好,酸菜魚亦都夠晒酸麻辣,魚片滑嫩又無骨🤤🤤火焰脆皮豬手😍😍呢個係聚聚招牌菜,侍應姐姐會先將完隻豬手給我們影下相😝然後就將玫瑰露淋落豬手,然後點火,成隻豬手就燒香了,我地仲聞到陣陣酒香😋😋然後侍應會拎去幫我地切片起肉,我地急不及待先嚐一件,真係流晒口水,豬手皮脆脆有酒香,配上三款不同醬料,口感
套餐未到,我地先點隻👉🏻脆皮乳鴨,皮脆肉嫩,又juicy😋
椰皇燉珍寶花膠🤤
香草金稻帆立貝😋
嚐聚酸菜魚☺️
份量啱啱好,酸菜魚亦都夠晒酸麻辣,魚片滑嫩又無骨🤤🤤
火焰脆皮豬手😍😍
呢個係聚聚招牌菜,侍應姐姐會先將完隻豬手給我們影下相😝然後就將玫瑰露淋落豬手,然後點火,成隻豬手就燒香了,我地仲聞到陣陣酒香😋😋然後侍應會拎去幫我地切片起肉,我地急不及待先嚐一件,真係流晒口水,豬手皮脆脆有酒香,配上三款不同醬料,口感及視覺滿分👍🏻
鮮菌蟲草花浸菜苗:
食完豬手,再來個鮮甜菜苗減減膩,絕對無得頂👍🏻👍🏻
薑茶湯丸+椰絲脆麻花:
最後來個甜品做總結🤤過年食湯丸就最應節,但最令我有驚喜係椰絲脆麻花,甜甜地又好爽脆,如果可以大件啲就更好了😝😝咁先可以滿足我呢個胃食人🤣