2015-12-13 765 views
雖然坊間早有日式拉麵店,印象中,豚王應是帶起本地熱潮的始祖。由中環店食到銅鑼灣再食到尖沙咀,可說是「睇住佢大、睇住佢壞」。自從某次喺中環店食過唔熱湯既豚王後,自此便自動剔除飯堂名單。昨天因某貓科生物強烈要食拉麵的要求下,再次光顧豚王。食物:黑王(+溏心蛋)&豚王。豚王既湯底由正常偏少少稠(早期)>戚家嗰煲糖水(棄食前)>變返正常偏少少稠(最近),無咁稠當然較好,飽滯感無咁嚴重。黑王湯底為重口味之選,加埋惹味黑醬同濃厚豬骨湯,感覺豚王有返以前6成水準。枱面免費小食只剩下2條芽菜於內,亦多左樽果醋,無左自助蒜粒。麵條唔同以前,較直身,掛湯能力尚可。配菜正常。溏心蛋依然流心,但係偏甜。環境:乾淨簡潔,有洗手間供食客使用,女士食完黑王可立即清理。服務:店員尚算殷勤。價錢:份量唔夠飽,3位數+要等咁耐+味道合格+(最重要)食完口渴程度媲美pizza hut=個人而言唔值有得㨂會去一蘭

服務:店員尚算殷勤。
有得㨂會去一蘭
2015-12-12
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)