媽媽今日約咗朋友去土瓜灣飲茶。咁我當然車佢去啦。順便同家姐去搵吓食,泊低架車行咗去呢間家樂冰室,見裝修得幾特別、幾舒服,就人去試吓啦。等咗大約10分鐘有位,座位相隔寬闊、幾舒服,裝修幾靚。睇完餐牌正打算落單,夥計話要自己用QR code電話落單,是但啦,咪照做囉。落完單之後,等咗幾分鐘伙記走來已經走過來話蕃茄濃湯賣晒啦。吓!?咁奇怪常餐仲有蕃茄濃湯吉列豬扒面,反而早餐已經賣晒蕃茄濃湯。唔緊要啦,咪改清湯囉!食物好快嚟到啦,炒蛋正常、多士正常香脆,塊豬扒都幾大塊,清湯公仔麵湯偏淡,加番啲胡椒粉先夠味。反而塊豬扒幾好食,醃得入味,份量又夠。檸檬茶中規中矩,特別係可以選擇龍啲淡啲,再講下服務,叫伙記哥哥要杯水,但係好耐都冇攞嚟,好明顯係唔記得咗。食完野去個洗手間,返嚟家姐話隔離枱嗰啲人等咗好耐都未有嘢食呀。再望望係喎真係喎,明明係同我哋差唔多入嚟我都食完去完廁所,嗰啲嘢都未到。眼見前後都有三台客因為嘢食未到走咗。咁我哋真係好彩,啲嘢食咁快就到。
豬扒麵
2022-07-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$44 (Breakfast)
豬扒麵