2018-06-01
係台灣旅行嘅時候,我去過葫同食燒肉,環境好,招呼好,價錢又非常合理。喺香港上網查左一下,見到佢哋有分店,就去試吓。首先,先講個地方非常唔方便,雖然係灣仔區,但係又完全唔近地鐵站,非常難搵。結果行左好耐,先發現係喺斜路既小巷裏面,淨係揾間舖都搵左好耐。呢間我除咗姥姥,好似拍勁長篇嘅地方之外,又細又窄。打開Menu ,個啲嘢都幾貴。叫左幾款平平哋嘅試吓,分量非常少,食咗好似無食噤。於是叫咗啲牛肉試下,老實講,幾好食,但係份量同價錢成正比嚟,基本上食唔飽。於是越叫越多,結果每人俾成千蚊咁滯,非常肉痛。香港好食嘅燒肉店都有好多,但係唔會貴成噤!店內貼左幾張好舊既明星相,唔知係咪諗住同明星影相,就坐地起價?sorry ,香港人係精明嘅消費者啊,邊啲嘢食值得一去再去,邊啲餐廳去過一次就可以永久不光顧,客人係清楚的,呢一間燒肉店,有錢都唔使再嚟啦。