2010-09-21 435 views
之前同友人嚟過,覺得唔錯,所以成日都想帶肥面嚟試一試,終於等到今日喇!可能今日係星期一嘅關係,客人唔算多,所以無上次咁嘈、咁焗聲。記得上次嚟好似有花生做前菜,但係今次已經無咗,即係變相已經加咗價。我哋今次叫咗:香辣口水雞夫妻肺片沸騰水煮魚泡椒嫩牛肉辣子肥腸先嚟兩個涼菜,口水雞嘅味道都幾濃,而且雞本身好滑。整碟雞香得嚟帶點點辣,非常易入口。但係可惜嘅係所有嘅雞件都係細細嚿嘅,比人感覺好似將啲頭頭尾尾混埋一碟咁就算,份量頗小兼夾食得唔個引。相比口水雞,夫妻肺片就仲無咁辣,而且紅油好香,加上少少嘅芝麻、芹菜,令到成碟涼菜好吸引。輕輕嘅麻味,配上上乘嘅用料,口感一流,而且仲好入味,有食到停唔到口嘅感覺。伴菜嘅花生亦都好香口,好脆!主菜先嚟水煮魚,一放低時的確相當沸騰,賣相好好,感覺正宗。此店用上桂花魚,魚質的確嫩滑可口,帶出少少嘅麻辣味道,不算十分濃烈。嗜辣嘅朋友可能會略嫌味道不夠辣。個人認為,相較上次嘅嚟食水煮魚嘅味道,今次麻辣味的確減咗。此外,魚片嘅數量其實少嘅可憐,只有一堆大豆芽同茨粉墊高整兜魚,幸好,大豆芽加茨粉索咗啲味,食落都幾好味,同時又可以順便當填肚。再嚟就係泡椒嫩牛肉,呢個菜同

我哋今次叫咗:

香辣口水雞
沸騰水煮魚
泡椒嫩牛肉
辣子肥腸

主菜先嚟水煮魚,一放低時的確相當沸騰,賣相好好,感覺正宗

再嚟就係泡椒嫩牛肉,呢個菜同口水雞一樣有同一通病,就係啲牛肉好似碎上咁,食落時真係一粒都不能少,因為份量實在太少……但係味道係好嘅,唔算好辣,牛肉都確係鮮嫩。

埋尾食埋個辣子肥腸,其實係將啲大腸炸到乾咗咁,食落好香又唔會搞到成口油淋淋。肥面就一路都嫌呢個辣子肥腸一啲都唔辣,唔係幾入到味;但係我就覺得如果嗒真都會覺得有少少辣味入咗啲大腸度。最神奇嘅就係當食晒呢碟肥腸時,好似完全同你洗口咁,連口中之前嘅少少辣味都吸走埋!

整體成餐晚飯嘅餸菜味道其實係唔錯嘅,不過比起上次,所有菜式嘅辣味好似減淡咗咁。而且到埋單時先知原來已經加價加到$180一位,即係加咗$12,但係份量就比之前少咗好多,有少少唔夠食嘅感覺
。服務方面,絕對唔會係殷勤,總之有餸就拎比你,你要茶就會斟比你,但唔會係臉帶笑容嗰隻架喇
!如果仲係收$168我就會覺得抵啲,但係宜家加咗價而份量又咁的骰,咁可能無咁快返轉頭喇!
餐牌
味道好但份量太小嘅口水雞
水煮魚
泡椒嫩牛肉
辣子肥腸
2010-09-13
$180 (Dinner)
餐牌
水煮魚