2019-05-04 215 views
午餐時同朋友行過大埔墟街市附近,見到郭仔記車仔麵,就入左去試下。傳統車仔麵真係買少見少,比好多連鎖食肆取替。而且車仔面準備功夫多,變相更少人做。今次呢間,除左車仔麵,仲有好多街食小食,魚蛋燒賣等。值得一試既當然係白腸粉。腸粉本身真係滑,食落仲有米香,入口即溶既感覺好正。如果中意食醬既朋友有福了。店家醬料落得好足,無論甜醬麻醬,絕對令你食得過癮。到車仔面,我叫左鯪魚肉豬軟骨米線。本身加左秘制辣汁,已經惹味香辣既湯底,食落已經好開胃。豬軟骨肉質剛好,嫩滑味濃,咬落陣陣鹵水香,証明事前準備夠鯪魚肉彈牙,打得剛好,食落又無魚腥味,值得一讚。另外一提,店家仲有提供辣菜甫比客人加料。建議大家一試,香辣之餘,菜甫脆口有咸香。而且店家份量充足,基本上幾十蚊就食得飽。所以我特別喜歡小食既用心製作。

今次呢間,除左車仔麵,仲有好多街食小食,魚蛋燒賣等。
值得一試既當然係白腸粉。

到車仔面,我叫左鯪魚肉豬軟骨米線。
本身加左秘制辣汁,已經惹味香辣既湯底,食落已經好開胃。
豬軟骨肉質剛好,嫩滑味濃,咬落陣陣鹵水香,証明事前準備夠
鯪魚肉彈牙,打得剛好,食落又無魚腥味,值得一讚。

• 車仔麵