2013-11-11 346 views
放工諗住係新蒲崗試下啲新野,知道mikki對面開左間手工點心店就儘管一試,點知......超級失望!未入鋪門時比佢地門口啲相吸引著「鐵板煎釀茄子」「流沙煎堆」重有出面寫住既臘味/鳳爪大煲飯。入到去叫左「鐵板煎釀茄子」「牛肉球」同「臘味大煲飯」。先黎個「鐵板煎釀茄子」,完全唔明同平時酒樓果啲有咩分別,只係將啲整好左既煎釀茄子放落個唔太熱既鐵板度,味道好淡,酒樓十幾蚊重好味過佢,但佢呢度就要$20。牛肉球無咩特別,唔出色,都係果句,酒樓重好味啲。到重點「臘味大煲飯」,係未食呢個飯之前隔離有兩枱客鬧緊個飯,話明明寫「大煲飯」(可能名取巧,令某啲人以為係煲仔飯)但其實佢只係用煲載着啲飯去蒸,兩枱客都嘈話你收咁既價錢$38但比蒸飯,又叫左做「煲飯」。去到呢度,本來本人並唔執着啲飯煲定蒸(覺得都係差唔多姐)但結果到我食既時候.......(無言)一. 飯無煲仔飯乾身(都預左,所以算)二. 啲飯如果唔落豉油根本一點味都無(因為啲臘味完全唔入味)三. 份量唔大四. 臘肉好軔其實間野雖然係mikki對面,價錢預左比同區同類食肆會貴啲,但估唔到質素同價錢反差咁大。其實同區附近既酒樓/點心店價錢平過呢間3分

一. 飯無煲仔飯乾身(都預左,所以算)

三. 份量唔大
四. 臘肉好軔

其實間野雖然係mikki對面,價錢預左比同區同類食肆會貴啲,但估唔到質素同價錢反差咁大。其實同區附近既酒樓/點心店價錢平過呢間3分1,但質素遠遠好過呢間!而且呢度連最基本既茶水都唔好飲,真係好難會再去。

2013-11-11
$40 (Dinner)