2016-01-05
五香牛腩撈粗走蔥,依然係獨孤一味 99% 都只係食依樣。不過今次質數大跌,失水準喎 ﹗係咪因為將近 11 點收檔所致呢?五香牛腩雖然炆得香甜味美,但口感乾鞋硬齊晒囉。粗麵就滑溜彈牙又清爽,魚湯濃郁清香,保持水準。五香牛腩粗麵走蔥,幫襯左幾年絕大部份時間都係食撈粗,今朝就試一試湯粗啦 ﹗噢,第一次黎學利食早餐,比得兩塊仔牛腩同兩舊仔牛腩,少得可憐喎,琴晚賣剩貨黎架?早餐同晚餐份量差咁遠架咩?定係撈麵同湯麵之分呀?牛腩好少、粗麵好少、湯汁好多,大海撈針好痛苦,賣相好差,完全提唔起食慾。牛腩碎味道可以,但又鞋又韌,劣質。五香牛筋腩粗麵走蔥,食左咁多次牛腩最差今次,而且仲係第一次叫牛筋腩湯麵,每次都係食撈麵架乍。牛腩乾硬,鞋烚烚又碎濕濕,牛筋硬屈屈。份量又少,得兩細舊牛腩加兩大舊牛筋。雖然係炆得入味香甜,但質地強差人意,好失望。以往食開既撈麵每次都好好食,唯獨今次湯麵差得那麼利害。牛腩墨魚丸河走蔥,專登試河粉,經常都係食麵,睇下您點先。河粉只係略略灼過,浸一浸,口感實淨,滑而不棉。聽聞過依度既炸墨魚丸好食,我其實想叫炸架,一時口快快講錯左添。墨魚丸一般貨色,應該係外購喇,口感硬實、粉多死實,仲
牛腩墨魚丸河走蔥,專登試河粉,經常都係食麵,睇下您點先。河粉只係略略灼過,浸一浸,口感實淨,滑而不棉。聽聞過依度既炸墨魚丸好食,我其實想叫炸架,一時口快快講錯左添。墨魚丸一般貨色,應該係外購喇,口感硬實、粉多死實,仲食到有馬蒂喎。
炸魚皮,第一次試味,掉落湯睇睇效果先,即時叫得好大聲又悽厲 ﹗霹靂啪喇,證明炸得透徹、乾爽香脆,好似薯片又薄又脆卜卜。由細到大我都喜歡將炸魚皮浸湯食,仲要浸到半腍半脆半索汁先食,熱辣辣又含大量湯汁又可以令魚皮無咁咸,好好味啊 ﹗魚清湯,程奶白色非常香濃味美,趁熱飲鮮甜無比,好想全部一啖飲晒去。但當浸完魚皮後,已經無剛才既熱騰騰喇,飲落有點偏咸喇。
什錦魚蛋河加腩汁,唔記得依個餐叫咩名,總之就係多款唔同既魚蛋啦,有魚角、魚蛋、魚片、魚腐、炸魚蛋。大大粒勁圓既雪白魚蛋跟金黃炸魚蛋,每粒一模一樣,倒模出黎咁款,味道帶咸香及清淡魚味,質地假爽而不彈牙,麻麻地。魚角炸過非常香口,質地比魚蛋富彈性,但對我黎講太過咸啊。反而魚片同魚腐就正常喎,滿意。河粉堅廷硬淨,我較喜歡棉滑質感的呢。
至尊三寶河,魚蛋、魚片、炸魚蛋,雖然個名有魚蛋兩個字,但魚蛋真係麻麻地架喎。魚蛋咬落微彈,淡魚味帶少少咸香,合格但唔算出眾囉。魚片質量都係差不多,無什麼驚喜或特別可言,不過不失。河粉烚耐一點就更好啦,可以更棉滑又可以比時間索索湯更好味。