2018-07-06
6月30日起竹園街市關閉翻新至年底,領展設置的臨時街市又只有蚊型蔬菜水果檔,無晒鮮魚、肉檔、凍肉舖,d街坊唔想日日食齋,就唯有幫襯街市樓上的食肆~明星海鮮酒家。有時唔想煮飯,間中都會去明星食晚飯,鍾意佢有十多款特價小菜,乾淨衞生,但街市關閉後短短三日,毎款小菜馬上加價$10-$50不等,尤其是海鮮和肉類,明星真好識做生意,緊貼市場走勢😅。今晚我哋點左紅燒BB乳鴿、錦江海鮮豆腐煲同欖角蒸黃立倉。紅燒乳鴿超細隻,大約匙羹般的大小,細隻到只能斬開兩邊,size只及平時食嘅一半,食落不單止唔脆、唔香口,仲略帶點苦味,燒得太燶、太乾🤢👎🏻。海鮮豆腐煲有幾隻如5蚊硬幣大小的蝦、魷魚片、元貝仔、蚌片、冬菇、西蘭花,當然還有炸豆腐,用料算唔錯👌🏻,不過味道偏咸和太辣,食到一半要用滾水過一過才可繼續食。全餐飯最好食應該係蒸黃立倉了,算新鮮,簡單蒸煮再配上豉油👍🏻。最後加個燉鮮奶,侍應話晚飯時段喺即燉,唔太甜,幼滑,扺食👍🏻。
今晚我哋點左紅燒BB乳鴿、錦江海鮮豆腐煲同欖角蒸黃立倉。