是日放假訓醒後冇野做一個人出TST行下,出到黎餓餓地諗住求其搵d野食完再去SOGO睇下有咩特價貨執。諗起附近The ONE都有上星期係海富商場試過果間隨意饌,所以就諗住平平地去食我既一人午餐了。因為上次試左拉麵,今次想試下佢既烏冬所以叫左個胡麻冷烏冬配溫泉蛋定食($54)。個set除左烏冬之外仲有6隻手作餃子(有原味/玉米/蔬菜三款可選)+麵豉湯+熱綠茶,$54有咁多野都幾抵食。叫完餐等左冇耐就有得食了,個烏冬賣相都幾靚,個餃子睇落都好似好脆口咁,隻溫泉蛋上面仲灑左少少紫菜粉作點綴,都幾有心思。我倒左溫泉蛋落個胡麻醬烏冬道撈,隻溫泉蛋蛋黃既顏色好靚,撈埋落個胡麻醬烏冬後個顏色好似蟹粉咁好吸引。烏冬的質地很有韌度而且冰冰涼涼,同金黃色的溫泉蛋胡麻醬撈埋一齊好夾。味道又有芝麻既濃香又有蛋汁的細滑,再配埋撕碎了的蟹棒絲真係一個Perfect Match。蔬菜餃子鮮甜可口,估計應該是菜的比例比較多所以食落口覺得甜味比較重,同時又有肉的鮮味。加上是剛剛煎好的關係,餃子底微脆面不乾,食起來剛剛好。麵豉湯也不差,有少許海帶和豆腐粒,味道濃郁而且有微微酒味。最後呷一杯淡淡的綠茶為這天的假期畫上一個休止

胡麻冷烏冬配溫泉蛋定食

胡麻冷烏冬

手作蔬菜餃子

麵豉湯

麵豉湯也不差,有少許海帶和豆腐粒,味道濃郁而且有微微酒味。

最後呷一杯淡淡的綠茶為這天的假期畫上一個休止符。(坐左陣就去左行街買野行到等埋朋友放工又再食過喇!)

總結:本身自己打邊爐時都鍾意點好多芝麻醬,如果鍾意食芝麻醬既你一定會好鍾意呢個胡麻溫泉蛋冷烏冬。
2017-11-15
$54 (Lunch)
胡麻冷烏冬配溫泉蛋定食
胡麻冷烏冬