2020-11-09
今日本身諗住話我好鍾意食韓式炸雞,但我發現原來我好多時啲post都係講我自己鍾意食啲乜乜乜,例如話我好鍾意食川菜,又或者話我好鍾意食嫩雞煨麵咁。然後我先發現,原來我係乜都鍾意食(只要佢整得好食)。今日同朋友去咗食呢間Sodam Chicken,嚟到先知道原來有炸雞放題可以叫,啱晒平時乜味都想試晒嘅我。於是就果斷咁唔睇其他餐牌,一於就試呢個炸雞放題。炸雞放題有九款唔同口味嘅炸雞同埋四款Pizza可以任叫,都只係$128。如果想任食埋焗雞同埋小食,都只係需要加$20。即係總共$148。因為我真係好貪食,乜都好想試,所以就果斷咁加$20啦。今次喺餐牌上面嘅所有炸雞同焗雞總共有16款,每隻口味都好吸引,貪食嘅我每款都有叫一件去試。以為每件都只會係細細件,兩個人食一定食得晒啦。點知原來每件都幾大件嘅。建議如果大家怕食唔晒嘅話,可以叫一啲平時喺其他舖頭食唔到嘅口味。一咬落去每一件雞都好滑,仲要爆肉汁添。嗱我要強調多次,係每一件,每一件雞,無論係炸雞定係焗雞,都係咁滑。對於呢樣野我係有啲驚訝嘅,因為平時通常食到嘅炸雞都係有骨嘅比較滑,但點都會有幾件係唔滑,至於冇骨嘅就通常會鞋少少添。但呢度每件計都係
一咬落去每一件雞都好滑,仲要爆肉汁添。嗱我要強調多次,係每一件,每一件雞,無論係炸雞定係焗雞,都係咁滑。對於呢樣野我係有啲驚訝嘅,因為平時通常食到嘅炸雞都係有骨嘅比較滑,但點都會有幾件係唔滑,至於冇骨嘅就通常會鞋少少添。但呢度每件計都係冇骨嘅,但每件都好滑好滑,我真係好驚訝。仲要呢個咁平嘅價錢有任食,都仲可以keep到每件都咁滑,我係覺得神奇嘅。
我覺得呢度嘅焗雞個皮都係脆到好似有炸過咁,可能真係有炸過掛。但炸粉就薄過炸雞好多嘅,少啲油味但又好香脆,所以我個人就鍾意焗雞多啲啦。
今日嘅Pizza有四款,我哋就四款都有試到嘅。其實唔係好分到邊款打邊款,但係覺得好好食嘅,如果最後唔係因為太飽其實都好想叫多次pizza。
另外仲叫咗兩款小食,分別係韓式辣拌海蜇同埋蜜糖牛油粟米。
韓式辣拌海蜇
都幾好食,仲好似夾雜咗少少菜同雞絲添,唔錯唔錯。
蜜糖牛油粟米
本身對呢個其實就冇乜期望嘅,純粹係想食下粟米嘅啫。但呢份牛油粟米一上枱,係聞到勁香勁香牛油味。粟米就應該係罐頭粟米㗎啦,但啲牛油就真係好香。一路食都keep住有好濃好濃嘅牛油香,好正。食到底發現原來有好多牛油,好似覺得有啲邪惡添,不過都係好食最緊要啦。況且食炸雞放題,仲學咩人講怕邪惡啊。
16款雞入面,其實款款都係咁滑架啦,不過個人喜好,有幾款我私心係特別推薦嘅。
四川麻辣炸雞(期間限定)
其實從來都冇諗過四川麻辣味同炸雞可以咁夾,呢度個四川麻辣味係真係四川麻辣嗰隻味。第一啖咬落去又覺得唔係好辣,但2秒之後,嗰個辣嘅後勁就出嚟啦,係好正嘅。鍾意食川菜嘅朋友唔可以錯過呢個。
黃金鹹蛋焗雞
呢款焗雞鹹蛋味超重,一路食一路都係成口鹹蛋黃味,就好似之前好興嘅鹹蛋黃魚皮嗰隻鹹蛋黃味。一咬落去,鹹蛋黃嘅油香連埋焗雞本身爆出黎嘅肉汁,真係不得了。
蜜糖蒜香焗雞
好有蜜糖味,又有啲蒜味,仲有啲粟米片喺上面,成個combination正啊。
首爾風味焗雞
唔係好記得exactly呢個咩味,印象中好似有少少蒜味。呢個係我第一件食嘅焗雞,有記得呢個係正嘅。
雙重芝士焗雞
因為我鍾意奶類製品,而芝士係奶類製品,所以我鍾意食芝士。而呢個芝士味十足,所以我覺得好食。
韓風紫菜焗雞
紫菜味十足,雖然有少少鹹,但我覺得紫菜味幾好食。
噴火辣焗雞
同四川麻辣炸雞唔同嘅係,呢個你係一食就即刻feel到個種辣味嘅。但我個人覺得四川麻辣炸雞嗰隻辣正啲。
發現我推薦嘅幾款大部份都係焗雞,可能係我真係鍾意食焗雞多啲。如果下次再嚟(其實應該都一定會再嚟)我應該第一時間會叫四川麻辣炸雞同埋黃金鹹蛋焗雞先,一定唔可以錯過。
順帶一提,因為我係喺非繁忙嘅時段過嚟,所以可以坐到窗邊嘅梳化位,呢個位幾闊落幾舒服。