2017-04-01
因為工作關係所以今日去左油塘,放咗工之後就約咗屋企人一齊去食個飯。詢問過住觀塘嘅朋友其實油塘唔算有太多好味嘅嘢食,但最後我同屋企人唔信邪左搵右搵,終於搵到呢一間蜀府川鍋。呢間店喺地鐵站A一出口一出再行過遠少少工廠區就會見到佢,雖然開宗明義一睇佢個名就知道佢係食川菜,大家覺得就一定會好辣啦,但係當我地睇完餐牌之後就發現除咗辣野之外佢亦都有好多唔同嘅選擇。一入到店內當時時間大概係七點多,餐廳已有一半人坐滿,閑日來講其實都算好玩長。店員見到我哋就立即上前招待我哋,睇一睇餐牌,本來我哋見到佢有一個龍蝦粥同埋蟹粥都心郁郁好想叫,最後我哋睇到一個四人海鮮鮑魚雙層蒸氣塔套餐($499) 。呢一個海鮮套餐,既有海鮮亦都有雞亦有粥食,簡直就係滿足晒我哋三個願望依家再同大家分享呢個套餐係包啲乜嘢海鮮架啦 每位半隻蒜蓉蒸開邊龍蝦,又有完味精鮮活大蜆皇,清蒸原條沙巴龍躉,蒸鮑魚一人一隻,蟲草花蒸雞一份,每人一隻蒜蓉粉絲帶子,最後粥底係瑤柱排骨粥,嘩...再加埋呢個芝麻綠茶芋茸餅 ,唔知我哋三個會唔會食得晒呢?首先上場嘅就係呢一碟蒸雞,蒸左大概可能要半個小時,佢先至熟所以冇耐性嘅我哋先食住一早上咗既嘅綠茶餅醫住
呢間店喺地鐵站A一出口一出再行過遠少少工廠區就會見到佢,雖然開宗明義一睇佢個名就知道佢係食川菜,大家覺得就一定會好辣啦,但係當我地睇完餐牌之後就發現除咗辣野之外佢亦都有好多唔同嘅選擇。 一入到店內當時時間大概係七點多,餐廳已有一半人坐滿,閑日來講其實都算好玩長。店員見到我哋就立即上前招待我哋, 睇一睇餐牌,本來我哋見到佢有一個龍蝦粥同埋蟹粥都心郁郁好想叫,最後我哋睇到一個四人海鮮鮑魚雙層蒸氣塔套餐($499) 。 呢一個海鮮套餐,既有海鮮亦都有雞亦有粥食,簡直就係滿足晒我哋三個願望
依家再同大家分享呢個套餐係包啲乜嘢海鮮架啦
首先上場嘅就係呢一碟蒸雞,蒸左大概可能要半個小時,佢先至熟所以冇耐性嘅我哋先食住一早上咗既嘅綠茶餅醫住肚先haha! 喺食住綠茶餅嘅時候,一大盆海鮮同龍躉就到喇! 我哋慢慢一樣一樣擺上蒸氣鍋度蒸。
先講大蜆肉質非常有咬口而且鮮甜值得推介! 帶子連蒜粒再加埋粉絲
一起吃下 絕對無得輸!鮑魚仔呢亦都好厚肉亦冇嗰啲臭味。
而根據魚控媽媽嘅評價 你一條沙巴龍躉絕對新鮮佢哋話一放入粥以後魚身向外翻,非常之有彈性好似啲脆鮸魚一樣咁有咬勁。