2024-09-23 344 views
中秋前夕,跟一位灣仔地膽睇花燈,順便請佢安排附近食飯,一行12人,食中菜似乎係最好嘅選擇,就推介了金兜記。朋友食到熟晒了,除咗叫幾度大熱小菜,也有店員推介的菜式 招牌乳豬 :皮脆肉嫩,感覺上比酒樓嘅不相伯仲明爐燒鵝:個人比較少食燒鵝,但一上枱已經俾佢由拎拎嘅賣相完全攝住眼球!食後感:皮脆肉嫩,油花填滿口腔嘅感覺太奇妙,忍唔住食咗3大件😝椒鹽魷魚鬚:呢個大贊👍朋友專登叫廚房加大份量,首先個勞漿唔會太厚,魷魚本身軟熟易咬,而且有返咁上下粗身,烹調亦不會太鹹,忍唔住想食完一條又一條,我覺得自己可以食10條(只係唔好意思食太多🤣)香煎蓮藕餅:非常厚身,豬肉新鮮,送飯一流西蘭花炒帶子:又係冇得輸,你睇吓啲帶子幾大粒! 切咗片都贏啦芝麻雞(1隻):雞嫩滑,芝麻香,我食咗四件豉油王炒麵:朋友推介話非常好食,但係我可以受得更濃味,所以呢個三粒星啦瀨尿蝦炒飯:呢個係店員推介,粒粒分明,唔會太油,有海鮮嘅味道,個人更喜愛此炒飯多於炒麵 總括嚟講,一大班人港島區食飯,又多一個選擇✌🏻臨走時發現,原來可以揀開一個區做私人包場,當晚就有四圍枱係獨立間開,如果有小型慶祝聚會,又有得諗吓👍

朋友食到熟晒了,除咗叫幾度大熱小菜,也有店員推介的菜式

招牌乳豬 :皮脆肉嫩,感覺上比酒樓嘅不相伯仲

香煎蓮藕餅:非常厚身,豬肉新鮮,送飯一流

芝麻雞(1隻):雞嫩滑,芝麻香,我食咗四件

總括嚟講,一大班人港島區食飯,又多一個選擇✌🏻

• 金兜記即燒乳豬
  • 椒鹽鮮魷