身邊有唔少朋友都推薦嚟間聲稱全香港最好食嘅喇沙麵店。今日襯朝早有野做去左灣仔,做完見都早早地就決定去試下Rempah noodles朝早11點半開門,11點搭7去到已經見到有三張枱有客!店員都幾有禮貌,見我拎住一袋二袋好主動幫我掛起。Menu上面得三種主食: 喇沙面,乾喇沙同埋蝦麵。今次試咗Nonya Laksa Lemak. 由落單到上菜到只係用咗3分鐘!碗麵嘅擺盤真係幾靚,配料都幾足:有魚片,雞蛋,雞絲,豆腐卜仲有一排蝦!配料幾新鮮,魚片條好脆口,有魚味,雞絲冇雪味,同埋都唔鞋。芽菜分量都幾多。蝦就有兩隻半,都幾大隻但有一兩塊唔係好新鮮。麵嘅部份就用咗米線。講真係有啲失望,因為如果係油麵同米粉(滲滲)會更加正宗。米線嘅口感係偏硬身(我中意食硬麵)但就唔係同個湯好夾同掛汁。湯汁入面見到有好多香茅碎同其他香料,真係睇得出佢係自家製嘅,但係對我嚟講就太重椰汁味同可以再咸多啲啲。另外我仲加左$15要杯青檸冰茶,嚟杯反而幾有驚喜。茶底應該係拉茶嘅茶底,燈光下面係呈現橙紅色。飲品本身唔會太多冰同埋已經加咗少量糖水,大概係微糖嘅甜道,夏天飲攞嚟解膩都幾好。12點正舖頭入面已經冇晒吉位,出面亦已經

Nonya  Laksa  Lemak

Iced  Tea  with  Lime

12點正舖頭入面已經冇晒吉位,出面亦已經有四張枱等緊位!真係好誇張呀!整體來講,味道係一個中規中矩嘅喇沙,灣仔嚟講個味道都對得住個價錢。如果有下次機會黎會想試吓kaya toast
2020-09-24
$113 (Lunch)
Iced  Tea  with  Lime