2019-04-03
喺CWB食過幾次,原來黃埔有分店,一於試吓。因為上一次都幾年前,嗰時menu好多選擇,今次發現得1張双面A4紙加1張套餐紙(大約A5),明顯選擇少咗,有少少失望!我哋揀咗晚市小菜套餐(咕嚕肉+餃子),晚巿點心餐(蝦餃+蓮藕),小籠包,秋葵,湯。食物嚟得算快。湯:1碗湯,內有烏雞件,豬肉件,紅棗,初時以為1人份量,原來咁大碗(2人份量)見到都嚇親。餃子:皮夠薄,大小適中。有啲辣油,但唔算辣,帶出餃子味道。咕嚕肉:有紅椒,桃作伴,肉唔算肥,酸甜度適中。蝦餃:皮簿,足料(每粒有2舊蝦肉)。蓮藕:餐牌中文名叫"西湖桂花藕"都唔知係乜,睇英文就明-蓮藕釀糯米飯,都幾好食,因為係點心,份量少少,不會太滯。小籠包:皮可以簿啲,肉汁足夠。秋葵:有欖角肉鬆同蒸,夠清新健康。突然有棕一隻,當它出現,以為來錯,侍應聽到我哋對話就提示跟餐嘅,原本剛好嘅食量就有壓力。棕size唔太大,都足料,算乾身。
餃子:皮夠薄,大小適中。有啲辣油,但唔算辣,帶出餃子味道。
咕嚕肉:有紅椒,桃作伴,肉唔算肥,酸甜度適中。
蝦餃:皮簿,足料(每粒有2舊蝦肉)。
小籠包:皮可以簿啲,肉汁足夠。
秋葵:有欖角肉鬆同蒸,夠清新健康。