2021-09-14
今日放工,去尖沙咀會合朋友,朋友知道我好掛住日式燒肉,今日就帶我黎呢間日式燒肉店。我地坐係吧檯,點完野食,師傅就會埋黎幫你燒,師傅仲會一路燒一路同你傾下計,介紹下食材咁,果然師傅好識掌握時間,每一樣都燒到剛剛好。呢度仲有一部sake機,任飲sake都只係$198。牛肉盛合呢款牛肉盛合都幾抵食,有齊唔同部位,唔同款式既牛,鍾意食牛既必定要試,有牛心、厚切牛舌、美國翼板、美國牛小排、和牛肋條、日本和牛背峰同埋日本和牛三角胸小排,一次過試哂,日本和牛背峰最吸引我,牛味超香,油脂分佈平均,而日本和牛三角胸小排就肉質軟熟,一咬落去滿口都係油脂,入口即溶。燒鰻鱺 燒到外脆內軟,鰻鱺肉質軟熟,好juicy,師傅仲配左兩款唔同醬汁,有燒汁同鰻魚汁兩款,兩款都一樣好食。活蟶子蟶子不能燒太多,如果唔係會太韌,時間掌握得岩岩好,口感爽脆,仲放上蒜頭同蔥花去調味。生蠔生蠔好鮮甜,放入牛油去煮,好香好入味。韓式生牛肉 第一次食生牛肉,不過師傅都會將上面個浸燒熟,而裡面就依然保持住生既,所以食落都唔會係太生,然後加埋青瓜、蛋汁一齊食,口感新鮮。日本雞心,日本雞頸雞心燒完好爽脆,而雞頸燒完竟然似雞脾肉,真係第一次食
呢度仲有一部sake機,任飲sake都只係$198。
牛肉盛合
燒鰻鱺
活蟶子
生蠔
生蠔好鮮甜,放入牛油去煮,好香好入味。
韓式生牛肉
日本雞心,日本雞頸
雞心燒完好爽脆,而雞頸燒完竟然似雞脾肉,真係第一次食。
柚子果肉雪糕
最後當然要食埋甜品先算係一個完美既終結,平時係出面比較少有既柚子雪糕,呢度竟然有,而我又超鍾意食柚子,柚子既香味真係冇得頂。
水果茶