2021-04-21 61 views
雖則堂食開放返一段時間,但都始終未有出街食飯既意欲,上星期,心血來潮,好想打邊爐,適逢朋友生日,又唔想去一般火鍋店,朋友建議旺角尚膳,話係養生既火鍋,聽落幾新鮮,即刻就book位try try。一去到坐底個感覺都已經唔錯,裝修行中國風,好似古時d客棧咁,地方又幾闊落,枱同枱之間唔好近好逼挾,幾好!湯底有好多選擇 有招牌既美人鍋、魚雲鍋、麻辣鍋同椰子雞等等,成班仔揀美人鍋驚俾人笑 所以最尾點左椰子雞。上個鍋既時候,估唔到非常足料,好多椰子肉之餘,仲要俾哂成隻雞!侍應會幫手淥雞,佢話個時間要拿捏得好,先食到滑雞, 我地即管跟佢指示做啦,結果,又真係有d計咼,有別於平時邊爐淥雞都會淥到好鞋,再配上特製既沙薑,更加惹味。打得邊爐,又點會唔食牛呢,我哋叫左個本土牛頸脊,碟上寫明淥10秒就食得,見個雞跟佢指引食咁正,淥牛就梗係照跟啦。一放入口,嘩!有牛味之餘,脂肪位半溶係口,二話不說就已經再淥一件,非常正!仲有試左樣新野叫牛黃喉,我大香厘未聽過,朋友極力推薦就即管一試,點知一試難忘,口感爽脆,食到「索索」聲,唔食過都估唔到個口感咁特別,暫時都未諗到有咩食物有類似質感,非常值得一試。除此以外,仲嗌左

除此以外,仲嗌左鴨血,象拔蚌,硯等等配料,全部份量都好足,而且最後埋單價錢仲要唔貴,抵食之選!

我一定會再黎幫襯!因為想試下佢其他湯底係未都咁正嘛
2021-04-21