2021-06-02
🍜跳出框框之拉麵 x 酒吧?🍻推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️朋友係要見嘅,打字text 來text 去點及真人見面、直接傾計咁開心喎!終於約到食個late lunch,去咗炮台山附近搵食,見到間酒吧賣拉麵?酒吧位於炮台山AIA Tower近油站,裝修帶點工業風,落地大玻璃感覺開揚,店內亦悉心裝飾。坐窗口bar枱嘆住啤酒消暑好爽~ 2個人1碗拉麵1碗沾麵就可以試唔同款式啦。🍜自家製黑豚叉燒拉麵 HKD82 #有驚喜✨擺盤有心思,湯底豬骨味濃郁,自家製黑豚叉燒食落質地軟滑且肉味濃郁,溏心蛋腌得入味,配料有紫菜、肉碎、大蔥絲等,高質素!✨原來主廚曾於米芝蓮一星拉麵店「Mist」當廚師,湯底以新鮮豬筒骨、雞腳、豬手同多款蔬菜熬製,難得湯稠而不膩!🍜沾麵 HKD128 #打卡able #IGable ✨上枱時感覺無特別,當老闆娘加水後營造出煙嘅夢幻效果,原來有乾冰响底,令人睇完都透心涼。✨麵條屬扁身闊麵頗適合掛汁,配料有文魚、蟹柳、紫菜絲同溏心蛋。沾麵汁魚味鮮且濃厚唔腥,鹹味控制啱啱好!麵條如果用冰墊底或者硬一點更有咬口~#打卡able #igable 🔥日式鱈魚豆腐 +HKD30✨新鮮熱辣辣、外層酥脆、
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️
🍜自家製黑豚叉燒拉麵 HKD82 #有驚喜
#打卡able #igable
🔥日式鱈魚豆腐 +HKD30
✨新鮮熱辣辣、外層酥脆、內層軟滑,配上七味粉惹味,點芝麻醬都唔錯。
第一次嚟老闆娘好熱情又talkative,仲好體貼視乎進食情況而上菜,等食客慢慢享用。店內仲有唔少打卡位,再加上親切感,大推!
總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️❣️
環境 ❤️❤️❤️❤️❤️
服務 ❤️❤️❤️❤️❤️
🏠 娜吧 (北角)
📍北角宏安道18號AIA 大廈地下17號舖