2016-03-25
平時出旺角都係食拉麵、放題,估唔到旅遊區都重有傳統街市式熟食中心。今日K先生要去旺角買模型材料,順道黎呢間我恨左好耐既餐廳食(話說K先生成日都話我身為女仔,竟然唔鍾意食西餐,而係會食大排檔、街邊小食)去到既時候係12點左右,成個熟食中心都好多人😮連著西裝既男仔都有,睇黎呢個熟食中心都好受周邊打工仔既歡迎。所以係lunch time黎到既我地要搵左一陣先有位,而且一定要搭枱。一入熟食中心第一間就係澳門翠苑餐廳,亦都係我既目標不作他想,立即叫左最出名既咖哩牛腩農夫包!收左錢之後,職員會比個牌仔比你,搵左位之後放係枱面,職員就會送餐過黎。由於農夫包即叫即焗,要等大約10分鐘。一黎到既時候,我有少少嚇親因為成個包好似mini南瓜咁大,旁邊重有咖哩汁同羅宋湯跟埋(重點我一個人食哂🙄)整個農夫包焗得好脆,但又唔會燶餐廳比埋膠手套我地去摵個包,細心農夫包入面有6,7舊牛腩,2舊牛筋,全部都炆得好淋。原本以為咖哩牛腩係平時食果種,原來牛腩係清燉,再額外跟咖哩汁,應該係防止咖哩汁整淋個包。用個麵包頂點左咖哩汁試,估唔到望落咖哩係港式偏黃,食落卻似印度式,即係有辣度並帶有香料味,而且都好稠身,沾包食一流。
羅宋湯顏色對辦,面頭有辣油,但唔算辣,估計係蕃茄+牛脂肪既油。湯料好足有紅蘿蔔、蕃茄、薯仔、大大粒牛肉,全部湯料都煲到軟爛,飲落十分暖胃。
餐飲選左熱杏霜,未飲已經聞到濃濃既杏仁味,但用既杏仁粉應該係低糖版,所以唔會太甜,如果唔夠甜可以落糖,但我選擇唔落糖,享受一下原味杏霜既滋味
食哂成個餐,又有麵包同湯,當然飽到上心口,咁都只係60幾蚊,果然係旺角平靚正之選!下次會想試下豬扒包同凍咖啡