2017-12-20 1093 views
北方人大時大節,特別係新一年都好鍾意食餃子,貪佢有喜慶團圓同如意吉祥嘅意思。所以M佬今日話要帶我去食餃子,攞個好意頭,去到灣仔廈門街嘅餃餃餃子,乜唔係食中式餃子咩?點解係日!式!餃!子!店!M佬話無所謂啦,都係餃子姐,一樣都係好意頭,最緊要係好味道!原來呢間餃餃餃子源於日本,所以舖頭細細似足日本小店,我哋等咗10分鐘,終於有位,但冬天嚟到,袋又大衫又多,講真迫迫劫劫咁,但附近啲人好似都慣咗咁,所以奉勸一句,追求坐得舒服嘅,呢間鋪頭唔太啱你喇!Chao Chao餃子一啖一隻,煎得好香脆嘅就係以店命名嘅Chao Chao餃子,餡以豬肉同蔬菜為主,皮薄又唔會油淋淋。最緊要係點埋味噌醬汁或餃子醬汁,成件事即刻升咗呢!椰菜豚肉餃子呢個係香港限定嘅餃子,同Chao Chao餃子相比,呢隻大隻啲,而且餡料多啲汁,係我A姐推介!日式京都九条蔥餃子以京都名物九条蔥加上豬肉嘅餃子,味道好fresh又好match。雞翼餃子雞翼做外皮再釀入餡料嘅雞翼餃子,味道較鹹,鍾意重口味嘅必點!日式鰻魚飯軟熟嘅日本米上面就係半條鰻魚同重點嘅鰻魚汁,細細一碗,叫做有啖飯落肚,不過,真心覺得餃子店都係食餃子啦。日式咖哩烏冬烏

Chao Chao餃子

最緊要係點埋味噌醬汁或餃子醬汁,成件事即刻升咗呢!

日式鰻魚飯

日式鰻魚飯

日式咖哩烏冬

烏冬口感煙韌,配上腐皮同素菜,咖哩味淡淡,唔會太濃。
日式咖哩烏冬
2017-12-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)