2024-02-07
今次黎開灣仔,朋友話想食拉麵🍜所以就試左呢間~ 裝修行簡約路線,牆上面貼左唔同野食既海報,門口掛左一排標誌性既燈籠🏮~ 雖然鋪頭比較細,但拉麵🍜既搭配上面依然好有彈性,麵條🍜類別、軟硬度、香油濃度、叉燒🔥🐷選擇、青蔥、椰菜🥬全部都可以自己決定😌 (5 😍 係滿分,🤩係半分)北海道蟹肉湯拉麵 🦀🥣🍜 - $138 (好味指數:😍😍😍🤩)呢個係期間限定黎ga,所以就叫黎試下,食到有少少鮮甜既蟹肉🦀、卜卜脆既蟹籽🟠同肥美既蟹膏🦀,個湯底幾清甜,如果個蟹味🦀再出啲同濃啲就更加好~ 啲叉燒🔥🐷肥瘦適中,燒過之後油香更加出同肉香,質感軟腍,脂肪位置爽口~ 另外仲有爽脆既冬筍、香口既紫菜、爽口既木耳絲、香甜既溏心蛋🍳、香辣既紫洋蔥🟣🧅同埋清新既蔥花,個麵🍜既硬度適中,都掛到湯🥣櫻花蝦味噌拉麵 🌸🦐🍜 - $88 (好味指數:😍😍😍🤩)小編比較鍾意食濃味既拉麵🍜,所以今次試左櫻花蝦🌸🦐味噌味既~ 揀左幼麵🍜、正常硬度、特濃湯底🥣、叉燒🔥🐷、少蔥同正常椰菜🥬~ 旁邊堆左滿滿既櫻花蝦🌸🦐,湯底幾鮮甜,如果個蝦味🦐再出啲就更加好~ 啲叉燒🔥🐷肥瘦適中,燒過之後油香更加出同肉香,質感軟腍,脂肪位置爽口~ 另外
(5 😍 係滿分,🤩係半分)
櫻花蝦味噌拉麵 🌸🦐🍜 - $88 (好味指數:😍😍😍🤩)
小編比較鍾意食濃味既拉麵🍜,所以今次試左櫻花蝦🌸🦐味噌味既~ 揀左幼麵🍜、正常硬度、特濃湯底🥣、叉燒🔥🐷、少蔥同正常椰菜🥬~ 旁邊堆左滿滿既櫻花蝦🌸🦐,湯底幾鮮甜,如果個蝦味🦐再出啲就更加好~ 啲叉燒🔥🐷肥瘦適中,燒過之後油香更加出同肉香,質感軟腍,脂肪位置爽口~ 另外仲有香口既紫菜、爽口既木耳絲、香甜既溏心蛋🍳同埋清新既蔥花,個麵🍜都掛到湯🥣,感覺都唔錯~
和風餃子🥟 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
之前黎食過佢地既餃子🥟覺得好好食😋 所以今次黎就再叫~ 一樣有一大塊圓形、薄既金黃脆皮覆蓋喺餃子🥟上面,上面擠左大阪燒會用既燒汁同沙律醬🥗,酸酸甜甜咁,配埋香口鮮味既木魚絲就更加惹味,而下面既餃子🥟皮薄餡靚,肉🐷同菜🥬既比例恰到好處,鮮香四溢又多汁~
芝士年糕 🧀 (好味指數:😍😍😍😍)
出面既炸皮唔會好厚,炸得幾酥脆又唔會好油膩~ 裡面既芝士🧀會拉絲同有少少流心既效果🤩 香味幾濃郁又有鹹香
好味指數:😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍🤩