2011-03-01
星期日,舅父請食放題。大約兩年前黎食過,大家對呢度嘅印象好好,於是今年再黎食過。不過今時唔同往日,食物質素差咗勁多!我地一行13人,坐長枱,環境好逼,同後面枱人背貼背,真係郁一郁都撞到人。而家d放題通常有幾張紙嘅食物俾你畫,但水車屋只有一張。款式少,連最basic ge 牛舌、酒煮蜆、炸年糕都無,無牛舌勁失望。食物質素都唔好,將貨就價,刺身新鮮度一般。小食嘅海踅同中華沙律不錯,海踅超爽,調味夠酸。原本張點菜紙有赤貝,但又話無貨。如果唔係一定食番回本。刺身有salmon, tuna, 劍魚、鱆紅、甜蝦、帶子、酢鯖魚、鰈魚群邊、馬刀貝。一輪輪,有時salmon 係腩位,超肥美!帶子細細粒,無鮮味,親戚仲話好腥添。鰈魚群邊好多魚油,仲好腥。馬刀貝好食,雖然唔算鮮甜,但大家都愛佢爽脆嘅質地。手卷方面,每人送海膽手卷,但聽聞唔多好食。蔥吞拿魚腩手卷就好好味,多蔥又多tuna,食咗2件。燒物、炸物全部都好普通,食完都樣野覺得回味。烏冬用cheap 野,一d都唔彈;燒物溫度溫溫吞吞,唔熱。蜆粥不錯,人參雞湯都ok, 不過咸咗少少。燒pineapple 都好,好清甜,但唔係chef嘅功勞,只係pine
大約兩年前黎食過,大家對呢度嘅印象好好,於是今年再黎食過。
不過今時唔同往日,食物質素差咗勁多!
而家d放題通常有幾張紙嘅食物俾你畫,但水車屋只有一張。
食物質素都唔好,將貨就價,刺身新鮮度一般。
小食嘅海踅同中華沙律不錯,海踅超爽,調味夠酸。
原本張點菜紙有赤貝,但又話無貨。如果唔係一定食番回本。
一輪輪,有時salmon 係腩位,超肥美!
帶子細細粒,無鮮味,親戚仲話好腥添。
蔥吞拿魚腩手卷就好好味,多蔥又多tuna,食咗2件。
燒物、炸物全部都好普通,食完都樣野覺得回味。
烏冬用cheap 野,一d都唔彈;燒物溫度溫溫吞吞,唔熱。
蜆粥不錯,人參雞湯都ok, 不過咸咗少少。
燒pineapple 都好,好清甜,但唔係chef嘅功勞,只係pineapple 當做。
燒鯖魚明明畫3客,就只出現1件。夠邊個食呀?
整體唔會令人回味,好過佢嘅放題仲有好多好多,大家都認為不會再來。