2018-02-24
其實呢條街真係有好多甜品店,而我又第一次嚟 "搵食",所以真係好難㨂食邊間。同友人睇到友記招牌寫住 "首創水晶凍粉",又未試過水晶凍粉,所以就㨂左呢間啦!有2個QUOTA,無理由都點水晶凍粉,所以另一碗選了鮮雜果QQ涼粉,因為唔知佢點QQ法呢等了沒多久,甜品就送到枱上!賣相同餐牌一樣咁靚!好,先介紹主打水晶凍粉,選了無得輸的芒果!果然好特別,水晶凍粉真的很凍,透心涼果種,盛夏來吃一定可以降溫!而且口感是QQ彈牙的,不是像大菜糕般,所以喜歡這質地的朋友一定要試!芒汁底亦很清甜,不算太甜,甜度剛好。鮮雜果QQ涼粉: 這款出乎意料之外的好味!鮮雜果很新鮮,除了涼粉外,那白色半透明的CUBE內有點種子,口感仍很QQ。這東西我第一次吃,所以感覺很清新呀!加上花奶,變得更香滑可口。(不吃花奶的朋友記得要走花奶呀!)以香港寸金尺土來說,一般糖水鋪的座位都很迫,但友記的座位尚算寬敞!而且價錢合理,分量充足,有機會我會再來!可以進步的就是餐具有點點舊 (可看得出有點歲月的㾗跡),及 SPOON太厚,有點重!希望店主可以考慮換一批新的餐具就PERFECT哪!
等了沒多久,甜品就送到枱上!賣相同餐牌一樣咁靚!
而且價錢合理,分量充足,有機會我會再來!