今晚同粉絲食左個’’速食晚飯’’,佢少有咁話唔夠喉,所以要有下場坐多陣咁話唔係地胆既我地去左個好出名的商場,就比我地遇到呢間甜品舖外面睇D枱櫈都好細張~心知不妙~但粉絲仲係好想去..喺見佢咁決心的情況之下,我地唯有睇下有冇位LA服務員好快咁帶我地一行三人走到舖頭的盡頭的一張小枱,加上三張小圓櫈三個水桶加三個手袋再加兩個手揪袋,喺呢個空間,我頓時覺得去左檔房..V_V餐牌好精美,用粉紅色做主色,感覺好公主FEEL,且圖文並茂,我地好快就決定要D乜野!!我地三個點左芝麻湯丸,紅豆沙同埋我最中意周圍嘗試的心太軟~仲要係佢地店的頭號招牌~金沙心太軟,心諗一定好出色~!紅豆沙 – 好快就到~係用膠碗裝的,我地几個已經即刻覺FEEL唔GOOD,因為覺得好唔環保,我地又唔係叫外賣,點解要用即棄用品?最後可能係因為要用微波爐叮熱D糖水,所以要用膠碗 V_V粉絲的紅豆沙好’結’,冇咩水潤感覺, 睇落好真材實料,粉絲話佢有點點陳皮香味,味道尚算唔錯~但係因為太結,所以好痴口,要飲返啖水黎沖沖先OK..芝麻湯丸 – 絲粉A食完佢的紅豆沙之後等左好耐~終於到湯丸上枱,又係用即棄膠碗,算~粉絲B話湯丸的湯一D味
唔係地胆既我地去左個好出名的商場,就比我地遇到呢間甜品
外面睇D枱櫈都好細張~心知不妙~但粉絲仲係好想去..
喺見佢咁決心的情況之下,我地唯有睇下有冇位LA
我地三個點左芝麻湯丸,紅豆沙同埋我最中意周圍嘗試的心太軟~
仲要係佢地店的頭號招牌~金沙心太軟,心諗一定好出色~!
芝麻湯丸 – 絲粉A食完佢的紅豆沙之後等左好耐~終於到湯丸上枱,又係用即棄膠碗,算~粉絲B話湯丸的湯一D味都冇,好似清水烚湯丸, 湯丸意外地大粒,整體睇落大約比利川大一半~!! 味道不過不失~冇驚喜!
金沙心太軟 – 等左好耐~理解既~一般都要等10分鐘,我地都OK,
呢款賣點係心太軟蛋糕入面除左有濃郁既朱古力漿之外仲會有粒金沙朱古力,
萬眾期待終於上枱~!!一睇已經令我地好失望,因為佢個蛋糕面一睇就知好'實淨'~
拎支叉拮拮下都拮唔入,再比少少力終於開到~結果係冇令人興奮的漿爆朱古力,而係要再NEW NEW下先有少少朱古力漿慢慢咁流出黎~完全破滅我地的期待..V_V 傍邊的生果好似唔覺意跌左落去,冇咩特別效果,兩支餅條通晒風~淋晒…比兩條百力支好過,中間的金沙經過焗爐加工之後,已經失去左佢原先的硊口感覺…
金沙心太軟

芝麻湯丸

金沙心太軟

Other Info. : 一般西色的甜品都係擺設得靚靚地,感覺香香甜甜,就已經可以令人喜歡, 唯獨一D要有少少技巧既作品先可以睇得出該店的誠意~ 好多人都話心太軟其實唔算難整,如果只係做到呢個境界,咁真係難免令人有少少失望~! 雖然係獨巿,希望佢地有所改善~~
2013-08-16
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)