2018-01-19 823 views
因為某啲特別既原因,星期六黎左呢間食法式crepe既餐廳食晚飯,仲一個唔小心叫多左野食。無所謂啦,就當係週末一個小小既慶祝吧。呢間野其實之前食過,主角crepe固然係水準之作,今次仲特意試埋其他食物,睇下佢係咪真材實料。餐牌以外有一個細細既menu stand,介紹佢地餐廳一款自家製既apple cider。行過黎餐廳行到口乾,所以二話不說就order左一支 (連價錢都冇睇)。待應問我地想要dry or sweet,我地為免飲醉,就揀左酒精濃度較低既sweet。支酒黎到,嚇左一跳,本來以為一支細細地1/4 bottle黎到原來係750ml whole bottle,好彩價錢真係唔算貴。味道的確係徧甜,作為餐前既醒胃酒都算合適既。前菜揀左魚湯同鵝肝。先講魚湯,魚味濃厚,跟湯仲有芝士條同麵包糠,將啲配料放埋入湯度,感覺上飲完個湯就好似已經好飽咁。湯唔夠熱,導致熱力唔可以將啲芝士熔化,呢度爭左少少。到個鵝肝,賣相其實已經好好,擺碟係幾有心思既,鵝肝亦煎得啱啱好,外脆內軟,配埋塾底既多士同蘋果醬,質素真係可以媲美高級餐廳!食左前菜,都要再食返啲真既蔬菜既。Shrimp Salad的確係一個唔錯
Bottle Val de Rance Sweet

Fish Soup

Fish Soup

Foie Gras

食左前菜,都要再食返啲真既蔬菜既。Shrimp Salad的確係一個唔錯既選擇,除左蝦肉之外仲有蟹肉,而且份量都幾多,蔬菜方面,有生菜、車厘茄呢啲基本野,仲有我地最鍾意食既牛油果,值得加分!同場仲叫埋side dish既薯條,係即炸既厚切薯條再配茄汁同mayonnaise,一邊食一邊等主菜。
Shrimp Salad

French Fries

主角出場,我地揀左la super complete配料有蛋、火腿,同埋餅底之下既兩種芝士,其中一種仲要係blue cheese黎。今次既crepe稍為有少少燶味,加上blue cheese味道始終比較重,而且食左之前既野食都已經飽左7-8成,食落好似冇之前咁回味無窮。下次再黎都係唔好咁貪心,專一啲食返主打既crepe啦!
La Super Complete
Other Info. : 呢間餐廳唔收加一,服務質素仍然keep得非常好,待應態度友善,如果覺得滿意既就俾多少少貼士啦。
$352.5 (Dinner)
Foie Gras
Shrimp Salad