2020-08-09
而家多人既地方唔敢去,旅行✈️就更加去唔到😷 有日突然醒起都成十年無去南丫島🚤,就入去走走解悶🚶🏻♀️-落船之後一條直路走到大街會見到左右兩邊其實有唔少餐廳同酒吧,由於出發前已經決定要幫襯今次介紹既呢間💛店,由碼頭行去全程只需6分鐘左右-小店算係島上比較有名既cafe☕️,早年經過裝修後門面已經改為海洋風🌊,店內書櫃同書量📚少左反而更令人有渡假既感覺☀️有d迷惘既係小店門面招牌已改做𝙱𝚆𝙲 𝙻𝚊𝚖𝚖𝚊,但收據上仍然寫住南島書蟲BOOKWORM CAFE,到底邊個先係正名呢?🧐 而且幫襯當日有問過老闆娘係openrice上見到既漢堡包🍔而家係咪唔再供應,一問之下先知部分食物係裝修前至有,聽到其實有d失望💔,因為本人真係好鐘意食漢堡包😂******************************✨Gala Shake🍹($45)Menu上有3款shake算係小店比較特別既飲品,事關3款都有加入近年備受關注既superfood🥦 呢杯Gala Shake成分就有香蕉🍌、橙汁🍊、蜜棗、杏仁同螺旋藻,單睇材料會覺得又甜又酸又草青咁味道應該會好奇怪,而且佢既真身仲要係藍綠色😂 估唔到試左一啖之後真係好
✨Gala Shake🍹($45)
呢杯Gala Shake成分就有香蕉🍌、橙汁🍊、蜜棗、杏仁同螺旋藻,單睇材料會覺得又甜又酸又草青咁味道應該會好奇怪,而且佢既真身仲要係藍綠色😂 估唔到試左一啖之後真係好意外😳
因為有香蕉同杏仁再加上蜜棗增甜,呢杯飲品既口感順滑得黎又杰杰地唔會好水,隱約飲到橙汁既味道又唔會過酸,感覺清新又透心涼❄️
✨蜜糖烤排骨配薯條🍟 ($85)
呢份小食望落無咩特別,點知又係另一份驚喜😳
蜜糖排骨食起黎有陣係其他地方食唔到既烤味🔥,蜜糖🍯並無大量塗抹令排骨味道過甜;然而排骨屬於偏瘦個種肉質比較單薄唔會啖啖肉,如果厚身返d會食得更加開心🤣
至於薯條🍟新鮮炸起夠晒香脆,但就唔會油淋淋🙅🏻♀️ 上面就灑上紅椒粉代替食鹽🧂,唔會越食越口渴👅💦
每條薯仔都非常粗身食落好有口感,某幾條長度更相等一個中型薯仔🥔 而部分仍附有薯皮貌似係小店自家製🤔 如果係真既話,呢份薯條絕對係誠意之作👍🏻
👧🏻人均消費:$80–$100
👍🏻味道指數:3.5/5
👍🏻抵食指數:3/5
👍🏻環境指數:3.5/5
👍🏻再訪指數:3.5/5
📍 南島書蟲 BWC Lamma
地址:南丫島榕樹灣大街79號
⏰營業時間:12:00–18:00 (Mon, Tue & Thu);
12:00–20:00 (Fri–Sun & Public Holiday);
🅞🅕🅕 (Wed)