2024-06-06
幾十年老店 佢地湯丸...水餃...在區內都好出名 最近開心果糯米糍仲大熱2點半到埗,見到長長既人龍 排左50分鐘終於到我了排隊其間會有張紙仔傳過黎 可以提早劃定口味同數目,規則要注意❗️每人限購2打❗️有5️⃣個口味可以選擇:開心果 / 榛子 / 芝麻 / 花生 / 豆沙店員姐姐提醒: 1-4粒會用袋裝+5粒或以上會有盒提供,咁我就每隻味都買少少試下,好鐘意佢地紙盒裝,設計上好有老香港感覺佢地糯米皮做得好好 細滑輕軟 同時保持到彈性 口感真係一流 又有糯米香,餡料方面就真係各有所好…😅🔸開心果$12近期大熱主打 緊係要試真D,好靚嘅綠色,不過冇乜開心果味 反而糖粉味好重,咬完吞左 口腔先有少少開心果味殘留🔸榛子 $12真係有kinder繽紛樂既味道 偏甜,雖然唔係好習慣佢個非主流味 不過比想像來得多左驚喜🔸芝麻 $6甜度適中 芝麻味香濃 真皮薄餡多👍🏻佢係咁多個味道中 糯米皮包得最薄<2mm🔸花生 $6經典花生糖碎餡 炒過既花生夠香夠乾身,粗幼顆粒比例好適合我 🔸豆沙 $6軟香既豆沙蓉 食落香甜細緻唔會太甜 亦冇任何膩感,另一驚喜之選* 店員姐姐呼籲: 糯米糍要即日食 唔可以過夜*
有5️⃣個口味可以選擇:
開心果 / 榛子 / 芝麻 / 花生 / 豆沙
🔸開心果$12
🔸榛子 $12
🔸芝麻 $6
🔸花生 $6
經典花生糖碎餡 炒過既花生夠香夠乾身,粗幼顆粒比例好適合我
🔸豆沙 $6
* 店員姐姐呼籲: 糯米糍要即日食 唔可以過夜
* 難得出左名都無坐地起價,不過新口味就相對無咁值