2024-05-22
啟德站最近開左一個新商場,吸引左好多人流,買野睇戲應有盡有。不過如果喺度食飯,反而會覺得比較侷促。相反喺附近嘅另一個住宅商場嘅呢間餐廳,環境開揚,坐係度可以chill一晚。 🍺要chill當然一定要有酒,哩度既酒選擇好多,成個酒架都係酒。天氣開始熱,飲杯生啤就岩晒。而且佢地仲有推介嘅酒類配搭菜式,今期係生蠔加紅白酒優惠。 🍖不過今次嘅選擇上以輕型為主,所以叫左大蝦沙律,由於餐廳係半開放,外面又係一大片草地,而且經常有人拖住唔同品種嘅狗仔行過,係度食住新鮮嘅沙律真係好有野餐感覺。而大大隻既蝦,喺保持清新感覺之下,又提昇左沙律嘅整體味道。 🍖我地另外叫左炸魚薯條,佢雖然份量好大,但係一啲都唔油膩,我地將魚切成細細件,作為小食,貫徹輕型嘅主題。而且非常配搭啤酒。魚既炸皮做得薄而脆,入面魚肉保持濕潤,而且熱度十足。 ✨️簡單嘅一啲食物同埋啤酒,就已經帶出輕鬆嘅感覺,似乎到左無拘無束嘅歐洲旅行,假期本身就應該係咁嘆!