星期六本身預咗搵間酒吧餐廳睇波食飯,但我哋五點已經好肚餓,等唔到再夜啲食,所以就決定食個Early Dinner先再算🙈。我哋經過「娜吧」門口,被熱情嘅店員拉住,聽到佢講有拉麵食,興趣秒速倍增。我哋好好彩趕得及午餐嘅尾巴,可以以較優惠嘅價錢食到拉麵,而且仲唔使收加一👍。店員向我哋介紹各款麵嘅特色,並強烈推介其中兩款。既然第一次嚟食,就聽佢話嗌招牌菜啦。麵食嚟到前,店員先送上小食同熱茶🍵,小食有炸蝦片同雜錦果仁(即wasabi 豆、開心果同花生)。同時,佢亦會Set定枱放好托盤,方便我哋一陣食麵。自家製黑豚叉燒拉麵($82/例牌),🍜拉麵唔錯喎,頗有自家特色的,同出面連鎖店有所不同。首先,第一樣必定要讚嘅就係湯底夠哂熱🔥,溫度絕對足以影響成碗麵嘅味道。拉麵嘅配料有肉碎、大蔥絲、洋蔥粒、青蔥粒同溏心蛋等,當然仲唔少得餐廳自家製、師傅自己扎嘅叉燒。🐷叉燒得一件,不過都已經夠哂,因為係長長一條。叉燒半肥瘦,口感軟綿,醃得夠味。雖然呢度嘅湯底同麵條無得自選口味,但各方面都能達到平衡。就如豬骨湯底濃而不油膩,而拉麵粗幼適中,亦夠彈牙。沾麵($128),好彩餐牌有圖,否則唔會知沾麵有乜料同用乜麵🤣。
沾麵
沾麵($128),好彩餐牌有圖,否則唔會知沾麵有乜料同用乜麵🤣。沾麵嘅造型完全顧及到打卡嘅需要,麵底本身係凍的,再配合埋乾冰飄煙嘅效果。碗嘅底部放有乾冰,店員分幾次將水倒入,令煙持續噴出🧊🌬,影相停不了!麵底估計係用上刀削麵,麵條較粗,彎彎曲曲,適合掛汁。餸料有三文魚刺身條、鮑魚仔、溏心蛋同蟹柳絲等,全部都好啱配冷麵。
沾麵
沾麵汁有驚喜,或者應該話係意想不到,因為原來係用魚介粉整成嘅汁🐟。魚汁濃厚得嚟唔腥,仲好香,為白麵條帶來滋味。但由於麵條係凍的,所以個汁亦都比較易變涼,建議店家可以考慮使用熱石以作保溫。
我哋一人叫咗一杯Draught Beer🍻,一杯1664承惠$68,Happy Hour買二送一。夜晚六點鐘都未到,我哋就「酒不醉人人自醉🤗」。
炸雞
老闆娘廚房樓面兩邊走,超級忙碌,但佢每次出到嚟都總係非常熱情,同客人傾計、打成一片😆。佢仲勁好人,請我哋食炸雞🍗,其實已經飽飽,但佢咁好客,我又點好意思推搪呢。炸雞外皮好脆,佐酒一流。
環境方面,餐廳既唔似拉麵店,亦唔似酒吧,似一間經過悉心裝修同設計嘅Cafe✈️🔆,特別係門口幾個向街座位,長期坐滿人。同時,由於門口位唔係密封,所以通風一流。餐廳另外仲有普通餐枱同高枱,喺高枱食拉麵就可能會迫少少。
總括嚟講,呢間酒吧主題嘅拉麵店幾唔錯,飲啤酒配炸雞或者薯條就試得多,但原來配拉麵都唔會好怪,仲幾得意添😚。嚟呢度簡直係一次過滿足兩個願望:食拉麵同飲酒✌🏻。我哋坐到咁上下,餐廳開始多人,咁就唯有下次再嚟拜訪啦。
2021-04-24