早前聽朋友講話喺元朗錦繡大道有間酒家叫「新明苑園林海鮮酒家」有道招牌菜非常好食同出名,所以我們今日下午就特意去飲個下午茶!一去到見到門口有超多人排隊等位飲茶,我們都等咗一段時間先有位,心諗咁多人都嚟幫襯,啲食物出品都應該幾好!一坐低我們分別叫咗一啲點心同朋友重點推介嘅鮮菠蘿咕嚕肉,等咗一陣我們充滿期待嘅鮮菠蘿咕嚕肉終於嚟喇!一上碟店員就同我們講話啲菠蘿係新鮮即開,他們絕對唔會選用罐頭菠蘿,所以食落特別清甜,賣相亦十分吸引,食第一啖咕嚕肉就已經令我們覺得相當興奮,因外層炸得極之酥脆薄身,唔會係厚厚嘅炸粉,肉質非常鬆化軟滑,醬汁嘅酸甜度亦調教得恰到好處,唔會過甜或過酸,值得一讚!但最令我們更加讚賞嘅係,我們同朋友閒聊咗一陣同分別食吓其他點心,都差唔多有一個鐘多啲,本來以為啲咕嚕肉嘅外層會變到諗晒,點知一咬落去都仲係咁鬆脆,真係令我們覺得驚喜萬分,而且本人係超級鍾意食咕嚕肉,所以就更加覺得滿意,而且份量十足,係本人重點必食推介!

鮮菠蘿咕嚕肉
鮮菠蘿咕嚕肉