2018-01-17 2496 views
難得過上環,行過見到呢間餐廳外面裝修幾有特色,價錢唔算貴,得三張枱但1點呢啲時間冇人,於是決定入去試試,費事去其他餐廳要等位。入到去,坐低左,就發現其實入面冇乜特別,好簡單同刻板既格局,只是牆上有烏絲燈加稍深色既牆身,叫做有少少氣氛。是但選左個menu內接近最便宜既免治豬肉意大利粉,$128。呀侍應哥哥仲同我講好味。前菜好快上到黎,睇落以為味道會好似個樣咁精緻,不過入口普通。有口感,但味道簡單。旁邊既dressing好少同冇味,似真係為"dress"隻碟而落。不過我寧願呢個前菜好味啲。跟住佢上左一塊面包,冇講任何野。塊面包唔係意大利包,似係密度較高既白面包。跟住我問佢要左舊牛油,先發現枱旁邊有油醋。不過舊包的確較適合搽牛油多過點油醋。塊包係微暖既,搽牛油食OK。隔左幾分鐘,意大利粉到。呢個意粉唔係普通意粉,好似刀削面咁粗,有口勁,免治豬肉都係好有口勁,不過成碟野好普通。上既時候面頭有一大pat芝士粉,其實似乎係得個芝士粉味。可能我唔識欣賞。餐飲既話,咖啡要加$20,檸茶檸水唔洗加錢。野食咁既質素,我真係唔敢加錢叫咖啡。最好笑個侍應驚死我睇唔到部咖啡機,我揀完檸水之後,話我知個咖啡係即磨

餐飲既話,咖啡要加$20,檸茶檸水唔洗加錢。野食咁既質素,我真係唔敢加錢叫咖啡。最好笑個侍應驚死我睇唔到部咖啡機,我揀完檸水之後,話我知個咖啡係即磨既,指住佢部咖啡機。其實唔知呀侍應哥哥知唔知,大家樂/大快活既咖啡都係即磨既?  即磨咖啡值唔值錢,係睇用咩豆、邊個沖、沖得好唔好,而唔係指住部機就可以收多啲錢,開得餐廳,部部機既spec都差唔遠。

呢度唯一特別好既地方係,上菜好快。

簡單講,唔會有下次。
2018-01-17
$140 (Lunch)