2021-03-12
最近轉左去金鐘返工,呢邊lunch嘅選擇已經唔算多,想搵到抵食嘅就難上加難。今日同同事行到去海富嘅2樓,發掘到原來有個專門賣外賣飯嘅角落,大約有四至五間店舖,而我哋隨機咁揀左呢間美樂小食嚟試。店舖的門面十分簡潔,感覺比較偏向住家餸嘅感覺,門口貼住每日嘅菜單。食物嘅選擇就係自選兩餸飯($46),每日大概有8款選擇。今次分別揀左叉燒配雜菜同埋韓式泡菜豬肉配雜菜,同事另外仲加左個糖水。飯嘅賣相都算唔錯,叉燒望落去似太瘦但食落又幾夠淋,而泡菜豬肉味道亦相當惹味,但味道就唔太似韓國味嘅泡菜豬肉。湯同糖水方面味道做得唔錯,唔會太味精湯;糖水嘅甜度都岩岩好,食落帶點滋潤,但唯一美中不足係唔夠熱。整體來講,以咁嘅價喺呢區都已經算性價比高,食到簡簡單單嘅兩餸飯又有湯水飲。