2022-02-19
放工去觀塘買埋飯先返屋企,呢日去咗幫襯同事激讚嘅金飯館試下。餐廳近牛頭角多啲,呢邊舊區更加多好野食,正過工廈多多聲。門口呀姐大大聲嗌外賣自取有八折!小店菜式選擇唔算多,不過勝在樣樣都好吸引,老闆仲推介咗兩款招牌添。🐷即叫即炸椒鹽豬扒飯炸椒鹽豬扒拎到返屋企都仲脆脆哋,椒鹽好香口,微微辣。豬扒有四大件,份量一啲都唔孤寒,而且肉厚,質感一流。雖然係豬,但肉質唔會嚡啊,亦並唔係雪到無嚟味道嘅雪豬。🍳秘製沙嗲牛肉燶邊蘭王蛋飯沙嗲牛肉就食得多,撈飯亦得。沙嗲汁重香不重辣,大人細路都啱,唔會過鹹。鮮牛肉片有好多塊,每啖飯都有肉配。兩隻煎蛋吸睛到爆,日本蛋黃紅卜卜,而且仲要燶邊,做哂主角。🏆🍚炒飯雖然上面啲餸好正,但我諗餐廳嘅主角應該係炒飯。炒飯炒得好乾身,而且粒粒金黃分明,外賣食都食得出高水準。餐廳嘅外賣碗會將餸同飯分開,令兩者保持最佳狀態。🍗蜜汁雞翼雞翼好甜啊,而且每隻都係巨無霸Size!雞翼大隻會擔心入面唔熟,但佢熟得嚟肉又保持鮮嫩。墊底嘅菜絲都好甜好好味。
🐷即叫即炸椒鹽豬扒飯
🍳秘製沙嗲牛肉燶邊蘭王蛋飯