2023-09-11
逢星期日, 習慣和家人去午茶, 聚聚聊天好節目. 今次去 張公館, 位於 銅鑼灣 V Point 29 樓. 星期日客人特別多, 幸好哥哥已預先訂位.大玻璃窗, 面對維多利亞港, 眼界盡開, 醉人海景, 感覺舒暢. 店員招呼好, 先開茶, 送來餐牌及餐前小食. 水滾茶靚. 開胃小食有兩款: 酸蕎頭, 香辣蒜蓉雲耳仔. 大家細看餐牌, 齊選擇點心. 先送上 熱熱的蒸點: 翡翠明珠球 ~ 賣相靚, 皮晶瑩剔透. 略帶韌性, 餡料很豐富, 鮮菜苗, 蝦肉. 吃得健康. 麻辣燒賣 ~ 肉質新鮮彈牙, 調味適中, 麻辣口感果然美味. 蟹籽脆卜卜, 真不錯.午茶好喜歡吃腸粉. 今日點了 脆脆笑哈哈, 熱辣辣的送到, 腸粉皮柔軟薄滑, 同內裡脆脆網皮口感做成強烈對比, 好有層次. 內餡 蝦肉爽口彈牙, 有肉汁, 豉油美味, 食得笑哈哈.潮汕美食, 香煎墨斗卵粿. 香煎墨斗卵粿早前在汕頭食過, 今次比較 張公館 做得更出色, 擺設靚, 好吸引. 墨斗卵粿有質素, 啖啖墨斗卵鮮美, 煎得香, 囗感正, 加上辣椒醬, 更滿意.濃雞湯浸春筍絲
今次去 張公館, 位於 銅鑼灣 V Point 29 樓. 星期日客人特別多, 幸好哥哥已預先訂位. 大玻璃窗, 面對維多利亞港, 眼界盡開, 醉人海景, 感覺舒暢. 店員招呼好, 先開茶, 送來餐牌及餐前小食. 水滾茶靚.
用蠟燭小爐烘住保温盅, 好熱, 移開蓋, 聞到濃雞湯的香氣, 立即想飲 !
春筍絲綿滑, 同香濃的雞湯一起吃, 無油脂, 入口啖啖和暖, 感覺真好 !! 櫻花蝦蘿蔔糕, 櫻花蝦比傳統蝦米美味, 櫻花蝦鋪滿蘿蔔糕面, 好睇好食, 與別不同.
黑糖紅棗糕好熱, 好滑. 有紅棗味, 甜度剛好, 入口芳香煙韌, 好食.
奶白色的杏汁入口非常幼滑, 不甜不膩, 配上味道既清甜又滑嘟嘟的蛋白, 倍感滋潤. 杏仁茶入口充滿杏汁香, 食味一流!