2017-08-06
話說,我哋又去咗銅鑼灣玩密室,玩完一個又一個,最後終於肯收手。我好肚餓呀,M佬,快啲去搵嘢食。佢帶我行呀行,行到去信德街,轉彎就見到Rosedale酒店。嘩,咁正去酒店食?不過點知我哋過對面,見到間小餐廳,叫花子舍 Florahouse。一入到去,就見到花,全部都係花,又幾靚喎!好啦!快啲叫嘢食,我哋兩個叫咗兩個晚餐,有餐湯、沙律同飲品,都幾抵!南瓜忌廉湯嗰湯熱辣辣,金黃色,一嚟到就聞到好香南瓜味。啲南瓜蓉又磨得好滑, 正!煙三文魚田園沙律煙三文魚砌成玫瑰花型,沙律菜非常新鮮,好Juicy同爽口,加埋粟米同車厘茄, 好Fresh!羅勒煎帶子扁意粉帶子煎到啱啱好,外面金黃色,裏面仲係好鮮嫩多汁,入口彈牙。扁意粉煙靭啱啱好,加埋羅勒葉,好香!最後灑上少少檸檬皮碎,所以入口有少少酸,好醒胃。德國脆皮鹹豬手一嚟到,就已經聞到好香,外皮烤到勁香脆,食落又唔係好油膩。豬手肉就肥瘦適中,肉質軟嫰,識食一定係連皮食,真係無得彈!
南瓜忌廉湯
煙三文魚田園沙律