2020-06-27 136 views
今晚媽咪話唔想煮飯, 只想有人煮比佢食, 我話咁好啦我地出去食,你想食咩呀, 佢話想找個地方啤啤佢食下小炒食下烤魚, 咁我明了, 我老豆即話, 你媽想去大排檔食呀仲洗問咩! 係嘅係嘅我收到。我地就去了香車街街市樓上的頭檔大排檔食,呢到唔太熱因冷風機風力強勁。我自己帶左幾支啤酒來比媽咪和老豆飲, 之後就叫左 蜜椒薯仔牛柳粒,黃金蝦球,蒜茸粉絲蝦干蒸勝瓜和酸菜烤魚。蜜椒薯仔牛柳粒 - 真係好夠鑊氣牛柳粒甜絲絲夠淋又有小小黑椒的香氣。黃金蝦球 - 蝦球炸好再放入咸蛋炒勻,每件蝦球都沾滿咸蛋, 蝦球夠大隻, 鍾意咸蛋菜式的人必點。蒜茸粉絲蝦干蒸勝瓜 - 好有驚喜的一碟菜式,因估唔到會用上咁多蝦乾蒜茸去蒸個勝瓜, 咁樣蒸真係幾好味。酸菜烤魚 - 來到今晚主角, 我地成家都係愛吃魚之人, 所以就算天氣熱都會叫烤魚食的, 大大條魚冇細骨啖啖肉,魚肉吸收哂個湯汁,酸酸辣辣,越食越想食,而底下用好多唔同的配菜,有大豆芽,酸菜, 豆卜, 薯粉咁, 成盤好豐富。今晚老豆媽咪都飲飽食醉好滿足,話下次媽咪唔煮飯時再來食過。

蜜椒薯仔牛柳粒 -
真係好夠鑊氣牛柳粒甜絲絲夠淋又有小小黑椒的香氣。

黃金蝦球 -

蒜茸粉絲蝦干蒸勝瓜 -

酸菜烤魚 -

今晚老豆媽咪都飲飽食醉好滿足,話下次媽咪唔煮飯時再來食過。