2020-08-13
朋友喺網店訂咗一批物品,因事行唔開,問我可否代為拿取。反正有空,舉手之勞,何樂而不為呢!順便相約小師妹在附近吃頓午餐, 好耐無食過西班牙菜,揀咗呢間位於觀塘道國際貿易中心嘅「Tapa Room」,其實未試過中午去食 tapas,唔知個感覺會唔會好唔同呢?餐廳離港鐵牛頭角站好近,只是幾分鐘路程。離遠已見到閃爍嘅招牌, 非常搶眼。店內裝潢以 Neon Art 為設計概念,一踏進店便被四周的霓虹燈飾包圍住,煞有氣氛。餐廳地方頗大,而且近門口處還設有露天座位,令人感覺猶如置身外國街頭 Café 般。餐廳午市有 Express Lunch 同 Set Lunch 供應,前者價錢較相宜,而後者則有 6 款可供選擇,定價由 $108 - $198 不等。我哋揀咗兩個午市套餐,是日餐湯為南瓜雞湯,成品用上南瓜再加雞湯炮製,湯身非常濃稠,每一口都是滿滿的南瓜甜味,加上金黃的賣相,特別開胃。頭盤選了薄切慢煮八爪魚 (+$28) 同凍切拼盤。八爪魚口感十足,面頭的醬汁非常醒胃,味道有點似西班牙蕃茄凍湯,酸甜冰涼,頗為 Refreshing!凍切拼盤 (+$38) 以一塊圓形木砧板盛載,拼盤上面放了西班牙
凍切拼盤 (+$38) 以一塊圓形木砧板盛載,拼盤上面放了西班牙火腿、曼徹格芝士和紅酒燴梨。火腿味道不錯,完全沒有筋位,不黐牙。芝士口味溫和,具濃郁的果香和飽滿的奶香;而紅酒燴梨亦微甜有酒香,夾埋一起入口,味道相當豐富。
主菜選了烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁配蒜香意粉 (+$168) 同烤肉眼牛扒。豬鞍嘅脂肪分佈很平均,經慢煮後能保留濃郁的肉汁,肉質軟腍,滋味滿分!意粉煮至軟硬適中,入口帶滿滿蒜香,伴以些厘醋燒汁吃,惹味非常。
烤美國 Prime 肉眼牛扒拌粉紅胡椒忌廉汁配薄煎薯餅 (+$198),肉眼扒上桌時已切成一件件,面頭淋滿忌廉汁,並以紅胡椒作點綴,賣相吸引。肉眼水準唔錯,不但肉味鮮甜,且油脂香滑,鹹度適中。墊底嘅薄煎薯餅亦很好吃,薯香濃郁,跟鮮嫩的肉眼扒擦出火花。
跟餐飲品點了西班牙水果特飲,賣相很漂亮,味道香甜解渴,入口清爽怡人。