有朋友外國返嚟,諗住約佢食餐好嘅,上網搵有咩嘢好食就搵咗黑樺牛講真嘢係好食,招呼都好好上菜都快,睇返食評又真係「幾似樣」我上到去朋友未到,我一個人到咗喺門口有個笑到見牙唔見眼嘅姐姐就出嚟問我係咪訂枱 講咗陣就講驚出面熱就叫我入去坐住先講真咁好笑容嘅姐姐,真係嚇咗我一跳其實呢種招呼真係唔錯!可惜之後簡單就係惡夢嘅開始!姐姐一開口就話送海鮮同飲住海鮮湯先Fine 我覺得佢真係做得好啱我一個人嚟咗畀一個湯我先我唔覺得佢有乜嘢錯,好多餐廳都係會咁嘅做法之後就係一個驚嚇同氣憤無啦啦有個廚房大媽級別嘅黑衫衝出嚟,對住出面個唔知廚房定酒吧問點解啲湯要一個一個出,又話只可以一齊出,如果啲湯一個個出,之後話咁以後唔出湯又話佢得兩個人好忙,成間餐廳加埋我先10個人,忙仲有時間出嚟鬧人嘅?成間舖都靜哂好多目光睇緊呢套廚房大鬧待應成件事睇落去擺到明做緊戲話我玩你地啲侍應啦!咁即係乜嘢意思?我覺得似係間餐廳同事係唔係夾埋比說話我聽!係唔係真係以後唔出湯比顧客?要做到啲湯一次出哂攤凍哂嚟飲?有無攪錯,而家你廚房覺得好忙就要耍我哋啲客仔?一個個湯比客人好多手續?成個過程聽到我睇到我真係貼錢買難受真係無下次!半個鐘後

講真嘢係好食,招呼都好好
上菜都快,睇返食評又真係「幾似樣」

我上到去朋友未到,我一個人到咗

講真咁好笑容嘅姐姐,真係嚇咗我一跳

其實呢種招呼真係唔錯!
可惜之後簡單就係惡夢嘅開始!

姐姐一開口就話送海鮮同飲住海鮮湯先
Fine 我覺得佢真係做得好啱

我一個人嚟咗畀一個湯我先
我唔覺得佢有乜嘢錯,好多餐廳都係會咁嘅做法

之後就係一個驚嚇同氣憤
問點解啲湯要一個一個出,又話只可以一齊出,
如果啲湯一個個出,之後話咁以後唔出湯

又話佢得兩個人好忙,成間餐廳加埋我先10個人,
忙仲有時間出嚟鬧人嘅?

成間舖都靜哂好多目光睇緊呢套廚房大鬧待應
成件事睇落去擺到明做緊戲話我玩你地啲侍應啦!

咁即係乜嘢意思?
我覺得似係間餐廳同事係唔係夾埋比說話我聽!
係唔係真係以後唔出湯比顧客?要做到啲湯一次出哂攤凍哂嚟飲?

成個過程聽到我睇到我真係貼錢買難受
真係無下次!

半個鐘後
疑似老闆帶眼鏡職員 過嚟同我道歉同埋向四處客人道歉
我都分唔清虛情定係假意
但我肯定佢係奧斯卡影帝!

成餐飯明明我都好滿意
就係因為一個比較年長女職員嗰幾句說話
我真心相信覺得一切呢間餐廳都係虛情假意

所有親切、所有笑容、所有都係假嘅