2021-09-23 1342 views
不時不食,不止應用喺食材,都應該應用係餐廳。如果我係濃冬嘅時候泥kinship, 感覺可能會有所不同。beef tartare 牛肉無剁得好碎仍留有筋肉嘅咀嚼感。調味夠咸,甚至有啲過咸。佢應該係用左老干媽辣椒醬去調味,花椒嘅麻香係討喜,但好油,再加上太咸又配好重味嘅芝麻脆片,食完後我宣告自己嘅味覺已陣亡。如果配rice cracker可能會好啲。我會俾呢個beef tartare 68分但其實今餐嘅其他食物分開食都好食,但一齊食就heavy得有啲吃不消。好似主菜個燒豬腩配粟米蓉。豬肉燒得軟嫩多汁,加左菠蘿同粟米粒有小驚喜,有一種見到魁梧嘅男人抱住隻芝娃娃嘅感覺,粗獷中有啲小清新,只係食完後已食唔落個burnt onion risotto 但甜品嘅coconut panna cotta係好食。椰子味香濃,奶凍柔滑,配上西柚粒同芒果,有食楊枝甘露嘅感覺。而Banana parfait 上嘅whip cream都好輕柔,但食唔落了但太少食油膩嘢嘢,個肚唔舒服左一晚。我同kinship非係適當嘅時候遇上。

Beef  tartare

Pork  loin