2021-09-05 1457 views
星期日去旺角行動漫商場,行完就食埋晚飯先返屋企,我哋去咗幫襯撐香港人嘅「Plato Cafe & Bistro」💛。餐廳坐落於彌敦道,地理位置方便,而且仲有窗口位可俯瞰鬧市大街景色🌃,整體氣氛令人放鬆。餐廳週末都有提供晚市套餐🍽,但個人認為二人餐未算太吸引,因為彈性唔高。相反嗌一人餐有各樣加配嘅選項,計返價錢好似仲抵啲。D13美國安格斯西冷牛扒($238),🥩牛扒幾大件,富有燒烤嘅香氣,但切開後略嫌熟咗啲,因為我係嗌七成。牛扒底部墊咗唔少蔬菜,包括新薯🥔、車厘茄🍅、西蘭花🥦同埋沙律菜🥗。D7龍蝦汁海鮮天使麵($168),Pasta超大碟🍝,兩個人都夠食。天使麵麵質唔會太淋,麵條幼身掛汁,龍蝦汁如果濃味啲就好。海鮮份量多,款式包括有蜆、青口、帆立貝、煙三文魚同蝦🦐。大蒜薯仔湯係是日餐湯,🧄蒜頭味唔會太重,易入口,但我預期中質感會杰身啲。每份湯伴旁會有一塊蒜蓉法包。法式龍蝦湯(升級價$28),🦞龍蝦湯同意粉個汁有啲似,唔會過鹹。不過我建議加啲蝦肉,或會將個湯帶去另一個層次。宇治抹茶芝士蛋糕(加配價$28),甜品仔唔錯,🍰芝士蛋糕口感細滑,夠軟身,而且抹茶味亦發揮得好好。飲品方面,套餐包$3
美國安格斯西冷牛扒
美國安格斯西冷牛扒
龍蝦汁海鮮天使麵
龍蝦汁海鮮天使麵
大蒜薯仔湯
法式龍蝦湯
宇治抹茶芝士蛋糕
飲品方面,套餐包$34嘅飲品🥤,$34以上嘅則補差價。我哋要咗黑牛(原價$46)同埋凍檸茶(原價$38),前者即係可樂加朱古力味雪糕,唔講真係唔知。順帶一提,白牛即係碧雪(小新説法🤣)加雲呢拿雪糕。
總括嚟講,晚餐食飽飽好滿足,而我今晚亦終於嚟咗想試好耐嘅柏拉圖😬。餐廳定價其實都OK,有套餐或者訂枱著數。經網上訂枱,單點主菜可享買一送一優惠啊。
2021-08-22
$250 (Dinner)
宇治抹茶芝士蛋糕