2023-08-27
老公生日第一次同佢吃中菜慶生🎉去咗阿一海景飯店,食住鮑魚,飽覽維港景色🤩🔸Dinner menu (💰438pp)🔸▫️蔥花麻香海蜇拼鹵水大連鮮鮑果然係阿一鮑魚,我真係大鄉里出城咁🙈個鹵水鮑魚炆得好軟,非常入味!同平時啲好有咬口嘅鮑魚真係兩種食法!▫️竹笙雞絲遼參羹👌🏻▫️釀焗鮮蟹蓋呢個焗蟹蓋啖啖都係蟹肉!仲有啲蔬菜絲喺入面!又軟又有啲爽口,多重口感。▫️糖醋菠蘿蝦球👌🏻▫️鮑汁扣波蘭鵝掌配天白花菇伴唐生菜(加配7頭原隻南非鮑魚加$138)嘩!呢個菜真係好美味!平時唔食鵝掌嘅我,食得津津有味!原來鵝掌都可以炆到好似花膠咁軟咁滑,好入味,食完好有骨膠原呀!嗰隻鮑魚比鹵水鮑魚更好味,我真係唔識形容,真係處理得好好!人生真係要試一次呀!哈哈😋▫️薑蔥煎焗雞或紅酒燴牛尾建議大家食紅酒燴牛尾,較入味,牛尾都煮得好淋。相比之下,煎焗雞又細份啲,又無乜特別😑▫️大富大貴炒飯👍🏻▫️雙式美點係合桃酥同埋抹茶凍糕。但抹菜凍糕同中菜好似有啲格格不入,而且佢散散地。呢次同上次食lunch嘅體驗唔同。因為今次真係試到好味嘅鮑魚嘛!😁服務同景觀都幾好😉Overall 評分: 8/10👍🏻
🔸Dinner menu (💰438pp)🔸
▫️蔥花麻香海蜇拼鹵水大連鮮鮑
▫️竹笙雞絲遼參羹👌🏻
▫️釀焗鮮蟹蓋
▫️糖醋菠蘿蝦球👌🏻
▫️鮑汁扣波蘭鵝掌配天白花菇伴唐生菜
(加配7頭原隻南非鮑魚加$138)
▫️薑蔥煎焗雞或紅酒燴牛尾
▫️大富大貴炒飯👍🏻