2022-08-03
匠心味舍(沙田)@crafthouse_shatin .嚴格黎講係沙田/火炭之間..作為火炭人.. 我表示欣慰..曾經的飲食沙漠.. 越來越多餐廳了🥹環境很寬敞.. 店員很nice..對狗狗也很friendly 很照顧第一感很舒服🤍同埋佢d位望出去綠油油一片.. 好寫意.. 真係有片刻置身外地嘅感覺🥹menu方面又真係破天荒的琳瑯滿目.. 但通常選擇越多..地雷都會更多..咁.. 實際如何.. 我哋好唔好彩呢..🤫😂.1.蒲燒鰻魚丼 $72(可+$6 加玉子燒)9.2/10.賣相好得.. 鰻魚嘅份量我覺得均真.. 對得住價錢..咬入口..wohoo.. ok.. 在水準的..新鮮.. 入味.. 口感啱啱好..珍珠米口感都正常..加埋都算幾足夠嘅鰻魚汁同埋面頭嘅蔥花 洋蔥 櫻花蝦..無伏 滿足 合格🤤.2.越式蔥油燒豬頸肉飯 $629.4/10.呢份combo聽上去幾新穎..上到黎.. 賣相好開胃..豬頸肉嘅色澤好靚 邊位微焦..塊頭/厚度啱啱好.. 加埋無敵嘅 薑蓉 同埋 甜辣醬..成件事真係.. 都好難唔滿足價錢都fair.3.麻婆豆腐蛋包飯 (期間限定)$489.6/10.喂..
@crafthouse_shatin
嚴格黎講係沙田/火炭之間..
作為火炭人.. 我表示欣慰..
曾經的飲食沙漠.. 越來越多餐廳了🥹
環境很寬敞.. 店員很nice..
對狗狗也很friendly 很照顧
第一感很舒服🤍
menu方面又真係破天荒的琳瑯滿目.. 但通常選擇越多..
地雷都會更多..
咁.. 實際如何.. 我哋好唔好彩呢..🤫😂
1.蒲燒鰻魚丼 $72
(可+$6 加玉子燒)
9.2/10
賣相好得.. 鰻魚嘅份量我覺得均真.. 對得住價錢..
咬入口..
wohoo.. ok.. 在水準的..
新鮮.. 入味.. 口感啱啱好..
珍珠米口感都正常..
加埋都算幾足夠嘅鰻魚汁同埋面頭嘅蔥花 洋蔥 櫻花蝦..
無伏 滿足 合格🤤
2.越式蔥油燒豬頸肉飯 $62
9.4/10
呢份combo聽上去幾新穎..
上到黎.. 賣相好開胃..
豬頸肉嘅色澤好靚 邊位微焦..
塊頭/厚度啱啱好..
加埋無敵嘅 薑蓉 同埋 甜辣醬..
成件事真係.. 都好難唔滿足
價錢都fair
3.麻婆豆腐蛋包飯 (期間限定)
9.6/10
喂.. 呢個份量 呢個賣相 呢個價錢.. 一定成為是日cp之最..
麻婆豆腐的部分 微辣 對於唔食辣嘅人我覺得都係可試..
味道係啱啱好 唔算太重口味..
芡嘅黏感係幾乎無乜.. 加埋蘿蔔雜菌成件事係入味又唔膩..
但對於追求傳統麻婆豆腐的濃稠.. 佢唔算係..
蛋包飯做得好靚.. 口感很軟熟.. 蛋香就還好.. 所以要撈埋飯一齊..
我真係覺得呢份「新穎」
「價錢」「cp值」都值得一試
btw. 溫馨提示⚠️
想減低卡路里 控制飯量就好
出邊d 「xx飯」通常卡路里高
係因為飯量都很慷慨..
食得開心 食得放心哦 大家