腐乳通菜就食得多啦,但腐乳嘅fusion菜我真係第一次食😆 呢間喺中環新開嘅隱世小店主打都係食腐乳嘅fusion菜,因為真係太特別,所以我同個friend都決定要試試佢~💛腐乳鹹蛋黃炸魚皮 $68⚠️ 警告⚠️呢道菜十分邪惡😈 啲炸魚皮唔單止熱辣辣端上黎,而且鹹蛋黃味十足~仲要炒到起哂沙🤤超級有味!幾乎每一塊都沾滿鹹蛋黃~而腐乳就起左中和鹹蛋黃鹹味嘅作用~不過食落主要都係鹹蛋黃味為主~同埋要強調下,真係好大份!🥑芒果牛油果沙律 $108呢個沙律真係啱哂啲健康人士~真係滿滿都係牛油果!所以口感都creamy~啲酸酸甜甜嘅沙律醬加埋牛油果都幾match~感覺係屬於有啲飽肚嘅沙律😚 最緊要係面頭啲芒果好新鮮同好鮮甜,完全係呢個沙律嘅加分位🥰🐷焗南乳豬手 $288碟豬手皮脆肉嫩就不在話下~份量好足而且皮同肉之間夾住滿滿嘅骨膠原~所以成個豬手嘅口感好豐富且有多層次~同埋我地平時食焗豬手都係蘸蜜糖芥末醬居多,但呢間餐廳就自己用南乳調左個醬出黎,豬手配南乳醬雖然係一個新奇嘅組合,但食落味道都唔錯,唔會odd又可以中和油膩感 ,意外地match~🍝椒絲腐乳卡邦尼意粉 $138見到好多人推介呢個腐乳carb

💛腐乳鹹蛋黃炸魚皮 $68
腐乳鹹蛋黃炸魚皮

🥑芒果牛油果沙律 $108
芒果牛油果沙律

🐷焗南乳豬手 $288
焗南乳豬手

🍝椒絲腐乳卡邦尼意粉 $138
椒絲腐乳卡邦尼意粉

見到好多人推介呢個腐乳carbonara ~ 真係完全係中西fusion嘅一個pasta~椒絲腐乳呢個組合會令我聯想到椒絲腐乳炒通菜😂 個汁嘅味道不但唔會太重味,而且又真係幾特別~因為佢個腐乳味雖然都幾出,但都無蓋過carbonara汁嘅味道~然後會食到成個汁仲有啲椒絲味滲左入去咁~所以味道真係會有幾層同埋冇傳統carbonara 咁濟~然後碟意粉用左臘腸代替本身喺carbonara 嘅煙肉~成碟野即刻chinese左勁多~

☕️Salted Plum Latte $45
Salted  Plum  Latte

加左話梅汁嘅latte都好特別~完全又係中西合璧之作~ 我覺得話梅汁加咖啡呢個配搭出奇地唔奇怪~ 成杯咖啡會比一般咖啡酸甜味多少少🤏味道都幾唔錯😚~但可能我本身食開重味野,我覺得有少少似平時飲開一啲酸酸地嘅咖啡~ 然後店員話下次我黎嗰陣幫我落多啲話梅汁🤣

Overall覺得CP值喺中環地段都屬於高,因為真係唔太貴同埋碟碟野食都好大份🤩同埋成間店都用腐乳做主題真係好特別~而且仲要係大部分都係創新嘅fusion菜式,覺得真係試得過~
2022-04-02
Type of Meal