2019-10-04 746 views
有餐廳為咗出位搞花巧噱頭嘢,亦有餐廳本住務實嘅精神默默耕耘,今次介紹呢間泰國菜位於葵涌,食物樸實地道。老實講相信入得嚟食,唔係附近嘅街坊,就係喺工廠區返工嘅打工仔,我都係因為喺附近住,機緣巧合下發現呢間餐廳。冬陰功湯係每次必選,濃郁嘅湯底,無論酸度辣度都恰到好處,係先生嘅最愛,佢每次都邊飲邊讚🌝湯入面有雞脾菇、蕃茄、大蝦同各種香料,雞脾菇同大蝦索哂湯底嘅味道,非常好味😋用陶土鍋盛載,鍋底有小蠟燭熱住,保溫功能極強之餘,感覺亦好地道😍另外湯嘅份量好多,大概可以分到6小碗,其實兩個人都係好勉強先飲得哂🙈強烈建議三人或以上分享。係我食過最好味嘅燒雞翼,配泰式辣醬,但我哋基本上唔需要點,因為雞翼真係烤得好香好脆又好juicy!即叫即烤,上枱嘅時候熱辣辣,咬開香脆外皮,入面仲冒緊煙!肉汁豐富,一啲都唔乾😍十級推薦👍🏻青咖喱帶小辣,湯汁香濃惹味,牛肉份量多,肉味濃而且保留口感,配菜有翠玉瓜、矮瓜同豆角,唔好睇三樣配菜好似同咖喱風馬牛不相及,配搭出嚟嘅效果竟然出乎意料,三樣配菜都充分吸收湯汁嘅味道,食落惹味juicy😋唯一缺點係湯汁稀咗少少,如果能夠「杰」返啲,配料掛汁嘅效果會更突出😉通菜又嫩又脆綠

烤雞翼

青咖喱牛肉

馬拉盞炒通菜

通菜又嫩又脆綠,配上馬拉盞鹹香惹味,而且炒得好夠鑊氣😋亦係另一樣必食推介👍🏻
店內嘅職員全部都係泰國人,煮出嘅泰國菜自然地道,好感恩屋企附近能夠食到咁好味嘅泰國菜♥️

$257 (Dinner)
烤雞翼
青咖喱牛肉