2021-07-21 1672 views
疫情之後已經好耐冇去旅行啦,真係好掛住台灣。之前上網見到呢間餐廳有鮮奶麻薯,掛念台灣菜嘅我就走咗過嚟食啦。不過原來鮮奶麻薯係每日限定嘅,八點嚟到嘅時候原來已經賣晒,等我下次早啲過嚟試吓先。不過呢度仲有好多好吸引嘅台灣菜,不枉此行。酸辣牛肉麵 $118有得揀刀削麵定係寬粉絲,呢款我哋就揀咗刀削麵。刀削麵食落彈牙。呢個麵嘅湯底唔會好辣,但酸辣香十足。仲有得任加呢度嘅辣牛油,加完之後,個湯嘅味道更加香濃咗。牛肉有三大片,已經煮到好軟淋,食落都有牛肉香。黑蒜牛肉麵 $118呢款黑蒜牛肉麵上面有一大羹蒜泥,加入湯底之後,蒜香極濃,啱晒鍾意食蒜味嘅人。呢款嘅面底我哋揀咗款粉絲,寬粉先望落好似多過刀削麵,食落唔會太硬,感覺係幾容易消化嘅,同個湯底亦都好夾。雙色鹽酥雞 $88相識鹽酥雞係有兩種醬料,分別係柚子醬同埋黑松露醬,醬料嘅份量亦都好多,夠沾滿晒所有鹽酥雞有餘。呢款雞比起一般鹽酥雞大件好多,望落好似韓式炸雞咁,但當一食落去,就知道係鹽酥雞嘅味道,感覺都好特別。雞肉亦都好滑嫩,好味。下次一定要早啲過嚟試到鮮奶麻糬先!

酸辣牛肉麵 $118

黑蒜牛肉麵 $118

雙色鹽酥雞 $88

下次一定要早啲過嚟試到鮮奶麻糬先!
2021-07-19
Type of Meal