2023-03-13
Still 📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━啟岸呢度宜家真係開咗好多間望落超高質嘅嘢食 好想試曬佢地🥹 今次就嚟到一樓嘅Still 餐廳好有feel 隱世但質素非常唔錯❤️餐廳菜品選擇都幾豐富 而dinner set $498 +10%就可以試勻曬餐廳招牌~ 兩個人其實可以選擇要一份dinner set 再加一份main 已經好滿足了~食落發覺餐廳係好多細節位都做得唔錯 尤其係食材嘅搭配幾出其不意 相信應該比咗好多心機設計🤩━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥐 餐前小食 ▶︎ 一口size嘅多士粒 配上飛魚子加沙律醬 ▶︎ 麵包有啲sourdough感覺 好有誠意🫶🏻 而三文魚籽同沙律醬混合後都頗開胃 好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍖 黑毛豬火腿 及 辣肉腸火腿 ▶︎ 兩塊法包片 配上兩種火腿同橄欖▶︎ 橙色嘅辣肉腸火腿有啲甜辣感 油脂香亦頗重 口感軟淋▶︎ 暗紅色嘅黑毛豬火腿就重肉香 而且質感較緊實 各有千秋 好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖
▶︎ 橙色嘅辣肉腸火腿有啲甜辣感 油脂香亦頗重 口感軟淋
▶︎ 暗紅色嘅黑毛豬火腿就重肉香 而且質感較緊實 各有千秋
🍞 生牛肉他他多士
▶︎ 黑色多士片配上生牛肉他他 底部有少少沙律醬
▶︎ 入口有被驚喜到 牛肉他他調成有啲似生蠔汁嗰種酸甜味 再加上蔬菜粒 整體夠味但又不失清爽👍🏻
▶︎ 口感方面都幾驚喜 原本以為會係同starter一樣嘅脆法包 但實際食落係鬆軟嘅 意外地同牛肉他他非常夾✨
好味指數:●●●●●
🐙 香煎慢煮八爪魚
▶︎ 八爪魚嘅成隻腳都上咗嚟🤣 另外配有幾種醬汁 整體算係重口
▶︎ 八爪魚應該係照燒汁調味 齋食已經幾有鹹味 而橙橙地嘅醬有啲似明太子沙律醬 略帶酸甜 黑色嘅醬就有芥末味 不過係加咗墨魚汁所以好黑🤣
▶︎ 慢煮八爪魚口感尚算彈牙 但唔會難咬 煎後都幾香口👌🏻
好味指數:●●●◐◯
🥘 招牌西班牙海鮮炒飯
▶︎ 海鮮飯入面有大蝦 三文魚籽 蜆肉 魷魚 鰈魚鰭邊等 配菜都有洋蔥 甜椒 青豆等
▶︎ 飯索曬汁幾惹味 調味係忌廉味加鹹鮮味 回味略帶酸甜同些少辣味 到最後都唔會好漏 不過個人prefer硬少少嘅飯~
🥩 黑毛安格斯西冷配甜椒沙律 $368 +10%
▶︎ 安格斯牛扒有10oz 另外配上甜椒沙律 仲有類似青醬嘅特調醬汁~
▶︎ 我地嗌咗五成熟 牛嘅色澤超級吸引 已經預先切片所以食得幾方便 味道嚟講牛味突出 越嚼越香口 有肉感但唔會太韌 我幾鐘意呢個口感同味道🤤
▶︎ 另外鐘意嘅佢牛扒醬汁 竟然係用青醬 比起普通牛扒汁更能凸顯牛味 呢個碰撞有驚喜🫶🏻
▶︎ 至於蔬菜都唔錯 甜椒幾甜幾入味😌
好味指數:●●●●●
🍫 特濃朱古力心太軟配柚子雪芭 +$28 +10%
▶︎ 朱古力心太軟 配上一球柚子雪芭 另外有松仁裝飾
▶︎ 流心非常澎湃 比起之前食過嘅心太軟甜度略低 而且膩感都不太重 食到固態嘅地方甚至會覺得有少少蛋香🤩
▶︎ 柚子雪芭非常解膩 加上冰火兩重天嘅口感 同心太軟係絕配🥹
好味指數:●●●●◐
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 3月中 (晚餐)
快樂指數😋: ⑧⑧/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌗🌑