2024-01-25
下午坐車出土瓜灣,落山道巴士站落車,距離約會時間仲有半個鐘,又未食嘢,夠時間食個快餐,望兩望,裝兩裝,食碗粉麵肯定最快手,點知畀我搵到嘅間驚喜嘢。一坐低,店員即刻過嚟問我食啲乜?大佬呀!我第一次嚟幫襯,鬼知你有咩食咩?於是同佢講話等陣先,佢行開咗。我迅速打開餐牌,入面好鬼多選擇,但好彩第一時間吸引我嘅係大大隻字「魚麵」,再望下細項,吸引我嘅字係「鮮墨魚鬚」,正在猶疑之際,個店員又走埋嚟問我食啲乜,前後我諗兩分鐘都無,講真咁嘅態度真係好趕客,你又唔係澳牛,間舖又只得5成滿左右,何必咁趕住落單呢?佢既然咁趕,我亦無謂心多,一於叫鮮墨魚鬚魚麵,見到佢個餐牌有話加錢可以有我至愛之一嘅魚皮,咁就加埋落去啦!魚皮先到,弊!韌口。再過幾分鐘,魚麵終於到,原本想叫杯飲品,但飲咗一啖湯之後,取消呢個打算,事後亦證明我呢個決定係正確,因為我係成碗湯飲哂,之後一直唔口渴。手機食完到我食,我先將魚皮放落湯度浸腍,咬一啖墨魚鬚,個鮮味即時出到嚟,雖然係硬咗少少,但鮮味真係沒法擋,魚麵就無乜驚喜,但唔會太差,可以啦!而魚皮浸腍後,唔會太難食,埋單$46,應該會有下次嘅,雖然個店員催命鬼嘅態度真係好唔掂。